今日下午我們喺觀塘做完嘢之後,行過1亞太中心見到「海港酒家」喺度開咗新分店,所以我們就上咗去飲下午茶!我們叫咗濃湯花膠煲螺頭,起初我們叫咗每人一盅,嚟到之後一打開已經見到湯料非常足料,湯底嘅味道極之鮮味濃郁,而且膠質好重好黏口,相當真材實料,都祇係賣$25一盅,真係超抵食呀,所以每人再叫多一盅!翡翠筍蝦餃皇嘅餃皮好煙煙韌韌,蝦肉亦好大隻!蝦肉金紗米網腸係用一層軟滑嘅腸粉,包著炸得好金黃香脆嘅米網同爽甜彈嘅蝦肉,令到口感相當豐富!鮮蝦腐皮卷炸得好酥脆香口,入面嘅餡料除咗有爽甜嘅蝦肉之外,仲有爽脆清香嘅芹菜,令到口感好豐富!千絲榴槤卷係用金黃香脆嘅炸脆絲包著軟滑嘅榴槤蓉,味道非常香甜濃郁,而且齒頰留香!即焗燕窩蛋撻係新鮮即叫即焗,酥皮相當鬆化,蛋漿非常嫩滑,舖面嘅燕窩份量亦好足料,差唔多舖滿整個蛋撻面,真係好抵食呀!另外!原來喺下午茶時段,所有大、中,小點都係收小點價錢,真係超抵食呀!
湯底嘅味道極之鮮味濃郁,而且膠質好重好黏口,
相當真材實料,都祇係賣$25一盅,真係超抵食呀,
所以每人再叫多一盅!
翡翠筍蝦餃皇嘅餃皮好煙煙韌韌,蝦肉亦好大隻!
即焗燕窩蛋撻係新鮮即叫即焗,酥皮相當鬆化,蛋漿非常嫩滑,
舖面嘅燕窩份量亦好足料,差唔多舖滿整個蛋撻面,
真係好抵食呀!

翡翠筍蝦餃皇