2024-08-30 519 瀏覽
樸一拉麵係位於通菜街嘅小店,相信好多鐘意食拉麵嘅朋友仔都試過。店嘅坐位唔多,因此食飯時間通常都要排隊。我自己都試過曬佢全部拉麵湯底,連佢撈麵都試過🤣叉燒分兩種,分別係厚燒五花腩同慢煮梅肉(3 片),厚燒好大塊,口感不錯,燒到好香口,但當然會比較肥,慢煮叉燒夠淋唔會鞋身,同埋都大片份量都多。而全部湯底試過發揮都不錯,大部份都濃味但唔會死咸。海老湯同蟹湯都帶鮮味,兩樣都係佢地人氣之選,相信係好多人最愛嘅湯底。🦐🦀魚介湯係我最常嗌嘅口味,佢會帶豚骨味,但魚味出同香濃,口感順滑。🐟辛辣香口惹味,重口味之選。🌶️ 豚骨及醬油就正常發揮,口感味道都唔會太差。🐷撈麵口味重,調味以鰹魚及辣肉燥味增為主,有慢煮叉燒同叉燒粒如果食厭咗拉麵都可以試下

而全部湯底試過發揮都不錯,大部份都濃味但唔會死咸。