2022-08-22
新年梗係要食蘿蔔糕, 而係今年新年既時候我就係佐敦呢間西關老祖買左蘿蔔糕試試佢, 當然, 佢唔係淨係新年先有, 一年四季如果有興趣都可以去買黎食下! 呢間小食店本身都有賣好多唔同既小食, 包括有豬油撈飯個D! 我就未試過, 我下次都想試試佢~ 講番佢個蘿蔔糕, 佢都有煎左既版本俾你買黎當小食咁食! 成個蘿蔔糕就大約850G, $168, 我買既係瑤柱蘿蔔糕, 我見佢仲有黑松露蘿蔔糕, 但屋企人食慣傳統口味, 所以我都唔敢買新味~ 佢既蘿蔔糕真係好多瑤柱同其他配料, 煎既時候又唔會散, 而我就係切到一條條再放入焗爐焗到佢脆卜卜咁食! 咁就唔驚要煎太大油煙, 再加埋D 辣椒油咁點黎食真係好正! 同埋佢仲有盤菜賣, 但我今次就冇試到, 下次真係可以試試佢, 下次仲想試下佢其他小食! 因為蘿蔔糕水準都好高! 其他應該都會唔錯!