2023-02-12
有時候喺旺角呢頭做完運動,想醫肚但又唔想食得太Heavy, 不含之選當然係村爺爺飲佢嘅燉湯同埋食埋半隻雞啦!仲記得第一次來光顧時,坐落於油麻地呢條街嘅村爺爺真係一啲都唔起眼, 但又見佢舖頭前邊有人龍排隊,似乎都幾受歡迎! 第一次黎係朋友介紹的,話佢嘅湯飯超級抵食😍😍😍我哋叫咗兩個湯飯,其一爺爺限量必食推介:鮑魚花膠蟲草花雞煲翅($128),內含半隻雞,一隻鮑魚,少量蟲草花同翅,個湯真心好濃好足料,仲有村爺爺嘅辣椒豉油,點隻雞食簡直一流! 仲配有個白飯同一大碟生菜(配蠔油),仲有杯凍/熱飲🥰🥰 餐廳好細心,配有一對即棄膠手套,食雞唔怕食到對手污糟,而且食得衛生~ 我一般會戴住手套處理完整隻雞,拆好骨,才除掉手套慢慢享用❤️------------------------------朋友點了椰子螺頭花膠雞煲($78)⭐️🔥雖然唔夠雞煲翅的湯濃,但呢個夠清甜,一樣都係非常不錯的選擇🔥🔥🔥🔥🔥而且相當足料😳😍