2024-06-23
難得放假,同媽咪去食靚lunch chill 吓。媽咪話好耐冇食韓燒,於是帶佢嚟炑八。黃大仙分店都幾大,環境及座位舒適,油煙抽得幾好,完全冇油煙味。我哋分別嗌咗一個午市定食同埋午昼燒肉時光餐share 食,另外再追加幾款肉類燒烤。午市定食:和牛燒肉飯 $98個定食都幾豐富,有幾款前菜任食,有碗海帶湯,仲有主食。今日嘅前菜有海帶,大豆芽菜,酸蘿蔔片,泡菜,豆角同埋薯蓉。和牛燒肉飯 好大一碗,熱辣辣,香噴噴充滿牛肉及油香味。食塊和牛燒肉,好腍滑,油脂香氣四溢。紫洋蔥加上甜甜帶有黑椒及蒜蓉的醬油,真係好好佐飯。另外,牛肉上面嗰隻糖心蛋勁香,好入味。午昼燒肉時光:醬油牛肋骨$208個餐包咗碗湯,沙律,生菜及一碗白飯。另外,爐邊蛋同埋粟米芝士都可以無限追加。醬油牛肋骨超長一條,見到都開心。將牛肋骨剪成細細件,容易燒,燒得表面焦香內裏Juicy爆汁,勁香,牛肋骨調味得好好味,唔會太鹹,少少甜,真係好惹味,用生菜包住吃,啖啖肉又夠爽口。配料有啲鮮冬菇同埋一隻大蝦。估唔到隻大蝦幾鮮味,好有蝦味,蝦肉亦爽口。我哋用優惠價追加咗三款肉,每款$48。蔥蒜雞腿肉$48雞髀肉厚肉,好爽滑。蔥蒜牛五花$48牛五花
午市定食:和牛燒肉飯 $98
個定食都幾豐富,有幾款前菜任食,有碗海帶湯,仲有主食。
今日嘅前菜有海帶,大豆芽菜,酸蘿蔔片,泡菜,豆角同埋薯蓉。
和牛燒肉飯
午昼燒肉時光:醬油牛肋骨$208
醬油牛肋骨超長一條,見到都開心。 將牛肋骨剪成細細件,容易燒,燒得表面焦香內裏Juicy爆汁,勁香,牛肋骨調味得好好味,唔會太鹹,少少甜,真係好惹味,用生菜包住吃,啖啖肉又夠爽口。
我哋用優惠價追加咗三款肉,每款$48。
蔥蒜雞腿肉$48
雞髀肉厚肉,好爽滑。
蔥蒜牛五花$48
牛五花冇牛肋骨咁腍滑,但係牛油香氣一樣重,口感亦唔錯。
豬肋肉$48
豬肋肉幾爽口,唔會韌,味道不錯。
飲品方面,我哋叫咗柚子檸檬梳打及手打鮮橙果茶。大大杯,柚子檸檬梳打味道較香甜,手打鮮橙果茶則口味較為清新,用來配搭韓燒,好解渴。