上次gathering呢去左附近嘅火鍋店食完,經過呢一間cafe, 咁見到啲食物覺得都幾吸引 ,環境又舒適 ,就諗住會再返嚟幫襯嘅, 咁今日咁啱又喺附近就決定來度食喇。食物方面啦,既然係叫cafe嘅,就當然係以輕便啲嘅light food同埋西式化的食物為主。 例如有all day breakfast, 牛角包餐,waffles…… 其實真係好啱時下年青人去。 同埋唔知係唔係呢間餐廳新開張啦, 食完覺得啲食物都ok但係又唔算太多人咋喎, 都不失為一個傾計聚腳好地方~~消暑嘅飲品就最啱而家熱辣辣嘅天氣啦! 平時好少飲凍飲嘅我都忍唔住來一杯藍莓奶酪。 出咗嚟成杯子紫紫地色咁好靚呀!味道方面 ,會taste到好清新嘅藍莓味, 味道好濃郁但係唔會太甜,我幾鍾意。食物方面, 我點了期間限定的龍蝦潛艇配龍蝦湯及 薯條~潛艇原來是牛角包。整個餐看起來都好豐富,有湯有包有一堆薯角,不過個牛角包就好似份量細件左啲,我原本以為叫得做潛艇應該會巨型些。還好牛角包用料都算足,有生菜、芒果和龍蝦肉,還有些醬汁咁。牛角包還keep到鬆化,醬汁混合了龍蝦肉也挺香挺鮮,夾了芒果又增加了口感的層次和清新了,不過,龍蝦肉

還好牛角包用料都算足,有生菜、芒果和龍蝦肉,還有些醬汁咁。牛角包還keep到鬆化,醬汁混合了龍蝦肉也挺香挺鮮,夾了芒果又增加了口感的層次和清新了,不過,龍蝦肉倒是不太突出就是了!
龍蝦湯就爆龍蝦味喇!非常杰身的湯,啖啖鮮龍蝦肉,有種漫遊在海洋皇宮和群蝦暢泳的感覺!鮮味實在令人回味!
至於炸到皮脆內軟的熱乎乎薯角,沾上黑松露菌醬就最滋味了!
朋友說這裡的梳乎里焗飯是最出名的!所以一來到就二話不說的點了個龍蝦焗飯~我不太想食飯,所以無跟風,一見到佢個飯,我立刻後悔了!因為太美太美了!
睇下舊雲!幾得意幾咁高,好似在山頂上帽出頭來的一朵雲!超呃like呀呢啲!我輕輕的採了一朵雲霧來試,是咸咸地的蛋白味道,有點彈有點韌性,口感都幾過癮~
酷愛甜品的我們,也立刻來了個飯後甜品,就是全份的窩夫加全部生果再來個雪糕球外加焦糖漿,hey,咁大陣容都是60大元,抵到唔信呀!不過好奇怪喎,半份如果同樣加全生果係55元喎,咁我們當然是醒目地叫一份開心share啦!
呢度的窩夫形狀好特別,嚴如一塊床褥般的厚度和外觀。因為塊窩夫比隻碟還大塊的關係😂,食的時候要好小心咁切開。切的時候都feel到外層餅咁脆,而內心就好軟綿綿的,沾焦糖漿格外好味!朋友就喜歡加忌廉,一人一款唔洗爭😉個雪糕都好甜下,正好配較乾身的窩夫,而彩色繽紛的生果包括有藍莓、芒果、草莓和香蕉。