2020-11-30 283 瀏覽
喺以前仲有得去旅行嘅日子,我有次去咗40幾日歐洲旅行,一路有北歐玩落去。唔知係咪因為窮遊,唔係餐餐都食得好,去到中途有啲掛住亞洲嘅食物,有啲思鄉(呢個思鄉真係解掛住香港)。然後我記得我去到西班牙嗰陣好開心,因為佢有飯食(西班牙海鮮飯),啲tapas又有好多款揀,好正。自此之後,我就覺得西班牙菜好好食,係我比較鍾意嘅歐洲菜式。今次嚟咗銅鑼灣呢間Tapa Room食西班牙菜,有好多唔同嘅Hot Tapas同Cold Tapas揀,我就每樣揀左幾款。至於main course就揀左Seafood Paella,去回味返喺西班牙旅行嗰陣日日食paella嘅感覺。🐙Octopus Carpaccio Slow-cooked 薄切慢煮八爪魚 $78慢煮嘅八爪魚加上少少橄欖油帶出咗八爪魚本身嘅鮮味,食落嘅口感幾彈牙,感覺幾清新,配埋蕃茄同青瓜製成嘅醬,酸酸甜甜咁,作為第一道菜,都算幾開胃。🐷Jamon Iberico 24 Months 西班牙黑毛豬火腿24個月 $88Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberic

Octopus Carpaccio Slow-cooked

Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberico,感覺真係非常驚艷,覺得好好食。係就係鹹左啲,但嗰種鹹香,喺口入面久久不能散去,令人回味無窮。我記得嗰陣離開西班牙,最唔捨得嘅就係呢樣食物,因為喺香港食通常都會好貴,可能唔會再有咁多機會食到。今次喺呢度見到,價錢仲要咁平,都有成十塊,真係好抵,食落仲要係西班牙嘅味道,令我好想下次再黎食。
Jamon Iberico 24 Months

🥔Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 $78
呢道hot tapas都令人非常有驚喜,一切落去,啲餡料就流曬出黎,好靚。蛋餅充滿蛋香,調味又啱啱好,更驚喜嘅係薯仔粒好甜,係天然嘅薯仔甜味,好好食。
Tortilla De Patata
Padron Peppers

🫑Padron Peppers西班牙小青椒 $68
由西班牙空運過嚟嘅青椒,同喺香港買到嘅青椒係有啲唔同嘅,呢個青椒比較短身,食落亦比較鮮甜,同香港嘅青椒比,呢隻青椒一啲都唔辣,唔鍾意食辣嘅朋友都可以試吓。呢一道菜將西班牙青椒炸起,再喺青椒表面灑鹽。鹽可以帶出青椒嘅鮮味,鍾意食青椒嘅朋友一定要試吓呢道菜啦。

🐖Iberico Pork Meatball in Roasted Sweet Pepper Sauce 西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬肉丸 $78
黑毛豬肉丸外皮係炸出嚟嘅,入邊豬肉丸嘅豬肉味好重,加埋烤甜椒醬,甜甜酸酸咁,同濃味嘅豬肉丸形成對比,值得一試。

🥘Seafood Paella 西班牙海鮮鍋飯(二人份)$188
呢盤Paella一上檯,即刻傳黎好香嘅蝦味,令人食指大動。唔係好大碟,但飯上面滿佈海鮮,有四隻蜆、四隻大蝦、四隻青口同埋一堆魷魚圈。啲飯食落都好有海鮮味,好好食。最令我驚喜嘅係蜆,好大隻,仲好鮮甜,又充滿海水嘅味道,勁好食。青口咬落都好香。大蝦有濃濃嘅蝦味,同埋佢有剝走部份嘅殼,所以食嗰陣都好方便,好容易整走啲殼。啲蝦大大隻,好食。
Seafood  Paella

🍹The Classic $108
The Classic係由Tanqueray gin, schweppes tonic water再加青檸、檸檬同juniper berries而整成嘅cocktail,味道上同普通嘅gin tonic好似。特別嘅地方係佢嘅青檸味好重,飲落去有甘甜嘅感覺。食嘢嘅時候如果想清一清口入面嘅味道,呢一杯cocktail係唔錯嘅選擇。
The  Classic

🧃Pink Pineapple Cooler $58
呢一杯mocktail飲落去嘅感覺就好似混合果汁咁,入邊除咗pineapple嘅味道,仲會有好似士多啤梨嘅感覺。雖然係果汁,但杯嘢其實唔係好甜,啱曬唔鍾意太甜嘅我,值得一試。
Pink Pineapple Cooler

總括而言,呢間絕對係一間會令人想再encore嘅西班牙菜。我諗當我又再掛住西班牙嘅時候,我應該又會再嚟食啦。
2020-11-29
The  Classic
Pink Pineapple Cooler
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)