2023-05-12 27 瀏覽
牡蠣酒場銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖日本嘢一向都係我既首選,知道係銅鑼灣呢間日式料理係居酒屋形式,而且每日仲有由日本空運到港既新鮮生蠔,加上網上好評如潮,身邊好多朋友黎幫襯過都讚不絕口,所以一定要黎試下即開生蠔餐廳每日都會係日本直送各地新鮮既生蠔到港,我自己就鐘意食中至大size 既,職員就推介左呢兩款比我地陸前高田--呢款食落好爽口,幾重海水味岩手米崎--呢款就比較Creamy, 而且好厚身食落非常有口感醃帆立貝薄切帆立貝新鮮清甜,薄切有接近十片,擺盤非常靚打咭一流,每一片上面都有三文魚籽同埋,配上香草油更加惹味燒牛柳沙律燒牛柳色澤粉嫩,生熟程度岩岩好,食落有入口即溶既感覺,如果略嫌太單調,只要加少少海鹽已經突出到個味道蒜片欖油生蠔意大利麵離遠已經聞到香濃惹味既蒜香味,而意粉亦非常足料,入面有成5隻蠔,Size都唔細架,值得推介吉列廣島蠔除左生蠔之外,吉列炸蠔亦係我既至愛,餐廳既炸粉非常香脆,吉列蠔望落好飽滿,食落非常Juicy,絕對唔會炸得太乾,感覺岩岩好串燒我地揀左牛舌,即叫即燒仲要係厚切,食落特別有口感,而且仲十分Juicy….另外,仲點左2
牡蠣酒場

即開生蠔
陸前高田--呢款食落好爽口,幾重海水味

醃帆立貝薄切

燒牛柳沙律

蒜片欖油生蠔意大利麵

吉列廣島蠔

串燒
我地揀左牛舌,即叫即燒仲要係厚切,食落特別有口感,而且仲十分Juicy….另外,仲點左2串汁燒鰻魚,火喉岩岩好,係表面掃上一層秘制醬汁,就夠晒滋味啦

飲品方面,我地就點左2杯無酒精既梳打,朋友揀左博多草莓梳打,呢個莓味比較重,有微酸既感覺好開胃,而我就揀左沖繩雜果梳打,呢款望落色彩鮮艷,飲落非常清新,感覺有d 似雜果賓治