2023-08-22 1550 瀏覽
今日去咗尖沙咀呢一邊同朋友shopping,咁啱行完已經差唔多1:30,係最多人食飯嘅時間,咁啱又諗唔到食咩行到去厚福街呢邊,見到招牌上面呢一間鮮入為煮,就決定去試吓啦,橫掂都放假今日,可以慢慢食過打邊爐享受個下午茶,我哋都決定唔諗住叫咁多,因為今晚仲要食飯 一入到去就見到有一個大魚缸入邊有好多唔同新鮮嘅海鮮,有我最鍾意嘅花竹蝦同埋蟶子王,另外如果想鍾意食魚同埋龍蝦嘅朋友亦都可以叫,今日我哋就諗住主打食佢嘅花膠雞鍋,再叫少少普通嘅打邊爐火鍋了就算!🤚🏻花膠雞鍋!首先,花膠雞煲本身嘅湯頭非常清潤鮮美,帶有濃郁雞肉香氣,飲得出本身係煲咗好耐熬製而成嘅湯底,令我哋品嘗到其中既精華。湯頭中既花膠軟綿可口,而且每一件都非常大塊,總共有六件,為成個湯增添了豐富既口感。花膠雞煲既雞肉與此同時亦都十分鮮嫩多汁,入口即化。經過長時間既燉煮,雞肉吸收了湯汁既滋味,口感更為豐富。花膠本身嘅膠質都可以令到雞肉嘅口感更加嫩滑,令我地回味無窮,我同朋友食完每人三件花膠再加埋半隻雞已經好飽,呢個煲非常抵食,我哋差唔多清晒成煲湯,跟住店員幫我哋加豬骨湯再打邊爐!芝士牛丸口感豐富多汁,佢本身牛肉丸嘅肉質鮮嫩彈牙,每一啖

🤚🏻花膠雞鍋!首先,花膠雞煲本身嘅湯頭非常清潤鮮美,帶有濃郁雞肉香氣,飲得出本身係煲咗好耐熬製而成嘅湯底,令我哋品嘗到其中既精華。湯頭中既花膠軟綿可口,而且每一件都非常大塊,總共有六件,為成個湯增添了豐富既口感。花膠雞煲既雞肉與此同時亦都十分鮮嫩多汁,入口即化。經過長時間既燉煮,雞肉吸收了湯汁既滋味,口感更為豐富。花膠本身嘅膠質都可以令到雞肉嘅口感更加嫩滑,令我地回味無窮,我同朋友食完每人三件花膠再加埋半隻雞已經好飽,呢個煲非常抵食,我哋差唔多清晒成煲湯,跟住店員幫我哋加豬骨湯再打邊爐!芝士牛丸口感豐富多汁,佢本身牛肉丸嘅肉質鮮嫩彈牙,每一啖都充滿滿嘅肉汁。而芝士嘅融化度恰到好處,唔會太液體亦唔會太硬,一咬落去即刻噴出一股濃郁嘅芝士香。呢種牛肉丸同芝士嘅組合,真係好match! 我哋另外仲叫咗魚片頭,亦都非常爽口彈牙,簡直係正!飲品我哋就叫咗鹹檸七,簡直係非常懷舊嘅味道,而且價錢都唔算太貴,加埋打邊爐簡直就係正!

總括嚟講用餐經驗都好正,下次晚餐再返嚟試吓先,下次一定要試吓佢嘅海鮮!

• 半隻花膠雞湯