2020-09-06 89 瀏覽
廣東道街市出名平靚正,同男朋友嚟買餸之前想醫肚先,見到呢間小店主打石磨腸粉,二話不說即刻入咗去。由於樣樣都想試,我哋兩個人都叫咗幾多野,包括有鹹蛋肉餅飯,招牌豬脾腸粉,鮮蝦腸粉,豬脾同埋餃子。豬皮腸粉都幾少見,所以都幾期待,腸粉都係即叫即蒸,見到已經舔舔脷,嗰層皮的確好薄好滑,同一般嘅廣東腸粉唔同,入邊包左豬脾粒同埋蔥、生菜,有爽脆嘅層次感。至於鮮蝦腸粉,隻蝦都好彈牙好鮮甜,好好食。由於太想食豬髀嘅關係,另外都叫咗一隻例牌豬脾,超好食,軟熟得來啲肉質都好嫩滑,肥膏同肉嘅分布得宜,一啲豬蘇味都冇,有時買返屋企加送都係唔錯嘅選擇。男朋友驚唔夠食,叫多咗個鹹蛋肉餅飯,佢話鹹蛋肉餅冇乜驚喜,反而驚喜嘅係啲飯,因為佢比較鍾意硬身有趙口嘅飯,呢個煲仔飯就做到呢種效果。另外我哋都叫咗餃子雙拼,分別係韭菜餃同埋鮮蝦豬肉餃,餃子都好好食好足料。嘢飲方面值得一提嘅係呢度嘅豆漿可以揀無糖,食得健康啲。

嘢飲方面值得一提嘅係呢度嘅豆漿可以揀無糖,食得健康啲。