2018-07-27
喺好耐之前,無意中俾我喺openrice搵到呢間茶餐廳,就已經成日心思思想黎試下,可惜佢收好早,家住新界,叫我放假特登咁早過海去食呢個早餐又遲遲都未有咁既決心去行動,但今日蝦子餅話陪我要島一日遊,就一於搭船之前黎嘆個靚靚早餐先😋其實好唔好食,未食過真係唔知,但我確實係俾佢啲相同佢啲配料所吸引,我喜歡食麥包,我喜歡食芝士,喜歡食吞拿魚,喜歡食炒蛋,喜歡三文治入面有菜,當然,唔少得我最愛既花生醬,一於就叫呢個啦😝😝未到已經諗好食咩😏一路行,原來我之前一路都冇留意個環境,原來係冇冷氣既餐廳,不過,為左我想食既野,我願意付出!黎到九點二十分,一坐低,只見一個小小既檔口,得老闆同老闆娘二人做,老闆娘好有禮貌,佢都好客氣咁講要等30分鐘,問左願唔願意等先落單,我等!!叫左我既最愛三文治加杯齊啡,蝦子餅叫左個餐肉炒蛋撈麵加茶餐廳唔少得既港式奶茶,跟住就等🕙老闆真堅持,一個一個煮,亦都可能因為佢既堅持,所以先做到咁既質素。先黎一杯齊啡先呢杯齊啡,個人口味覺得茶餐廳黎講算好飲,好多餐廳都係酸既(個人比較討厭有酸味既咖啡),佢呢杯一啲酸味都冇,岩曬我😁再黎一杯奶茶試左一啖,好滑,啲茶一啲都唔老,證明佢唔係
先黎一杯齊啡先
齊啡
再黎一杯奶茶
港式奶茶
試左一啖,好滑,啲茶一啲都唔老,證明佢唔係擺左好耐果啲,新鮮!👍
等左足足35分鐘,有得食啦😄😄
炒蛋吞拿魚芝士三文治
睇下,啲芝士阿,花生醬阿,吞拿魚阿,都好似變左一個流心效果咁,準備漏出黎,唔係準備,係直頭漏出黎😂😂正👍👍拿拿臨食左先講,麵包好脆,啲餡熱辣辣,無懈可擊👏👏點解花生醬同啲配料可以咁夾嫁?真係人間美味😍一個包可以滿足我幾個願望,直頭仲勁過kinxxx😆真係想食埋蝦子餅另外果一半🤣
餐肉炒蛋撈麵
餐肉炒蛋撈麵
我同蝦子餅都好耐冇食過午餐肉,但呢碗麵岩岩上枱時,餐肉既面仲有少少油既泡泡,新鮮,個撈麵底係冇乜味,但啲餸既新鮮搭夠,佢個餸底仲有跟埋椰菜俾你,即時降低左個餐肉既油膩感,不過個麵底好似好多咁,食唔曬個麵,但已經好飽啦😁
呢個早餐真係冇等錯,正👍下次再撞岩咁既機會要再黎食過🤓