2019-02-22
今日開車去屯門搵食。搵到哩間「小豆町」見到餐牌食物都幾啱口味就入左去。店員推介左飛魚 (又名「魴鮄」)兩食(刺身+壽司)比我地。飛魚刺身未食過滿心期待,因為知道很考刀功。上枱時見到飛魚的頭和尾巴真驚喜。肉質實淨而且很新鮮。蘸上特別的醬汁更能提升味道。讚!之後我哋幾多round刺身「極上自選刺身」,我地揀左:三文魚、北寄貝、虎蝦、油甘魚、帶子。我最喜歡的是帶子,非常鮮甜肥美。另外三文魚亦十分美味。我們都十分滿意!之後叫了三文魚手卷和加州卷。兩者都處理得味道剛好,材料很足夠,壽司飯很紮實,看得㕑師用心。朋友想食天婦羅了「天婦羅盛」。有四隻炸蝦及五片蔬菜十分抵食。水準很不錯,炸粉味道好而且不太厚。炸蝦味道尢其好味。算是頗出色的天婦羅!另外還叫了兩杯白桃梳打。有白桃味的清香,配上梳打味道剛好太甜,底部還有爆珠珠,勁好喝!此餐廳的食物質素實在出乎意料之外的好。而且侍應態度友善,座位闊落,一定會再來的!