2024-10-23 362 瀏覽
十一假期同朋友去尖沙咀行街,記得厚福街藍馬有幾間Cafe同埋餐廳,就揀咗鮨一試吓。「梅」、「蘭」刺身杯 $158 each今次試咗「梅」同埋「蘭」兩款刺身杯,感覺都好澎湃!梅以蝦同蟹做主題,蟹肉、蟹鉗、赤蝦上面加上魚子醬同蟹籽做點綴,蘭就用吞拿魚蓉撈埋蝦肉、三文魚籽做底,上面加上白身魚,仲有加咗金箔嘅海膽!成件事真係好奢侈🤣🤣🤣我最欣賞係佢個醋飯,唔係一般普通壽司白飯,而係已經加咗醬油嘅醋飯,個味道調校得幾好。白子刺身 $148日本鮟鱇魚肝 $84人生第一次食白子刺身同鮟鱇魚肝,本身都驚會好腥,但係食落覺得幾清爽彈牙,完全冇想像中以為會好滑潺潺嘅感覺,我諗我下次都會再試~鹽燒雞中翼(四隻) $52辣酒煮廣島蠔 $88食咗咁多刺身,同朋友都叫咗啲熟食暖一暖個胃,鹽燒雞翼燒得比較乾身脆口,幾啱我口味,辣酒煮廣島蠔比我想像中辣少少,個甜味同辣係平衡到,個蠔都幾大隻,索咗啲湯汁好入味,最欣賞係佢個蘿蔔真係炆得好腍🍲🍲🍲

「梅」、「蘭」刺身杯 $158 each

白子刺身 $148