✨日本米饗宴✨有冇人同小編一樣勁鍾意食日本米?係就啱晒啦,JFOODO同40間香港餐廳合作,今次嚟到朗豪坊分店嘅たまご園,試一試用日本米製作嘅美味菜餚!👍🏻沖繩琉香豚肉飯(配慢煮蛋)滿滿嘅豚肉經過炙燒之後,油脂滲入米飯之中,口感尚嫩。圓圓潤潤嘅珍珠米,食落去特別煙靭,米香出眾,配上慢煮雞蛋🥚將蛋汁攪拌落去,分外滋味。👍🏻牛油果三文魚親子生雞蛋拌飯上枱感覺非常夢幻,由蛋白打成的雲朵過份精緻,橘紅色的生蛋黃置中擺放,絕對有畫龍點睛嘅視覺效果。三文魚雖然切成碎粒,但都相當厚肉,入口油潤,牛油果🥑綿密清甜,加上日本米嘅配搭再附上飯素,難怪呢碗飯咁多人叫!👍🏻大阪燒風八爪魚捲大阪燒醬汁好香濃,加入木柴魚碎、紫菜、沙津醬,極具日本風味。八爪魚🐙都幾大粒,爽爽韌韌,口感都幾豐富,而且餐廳好貼心,原先已經分開咗幾少件,食落分割嘅步驟好容易。👍🏻松葉蟹肉玉子燒蛋 三大塊厚切玉子燒相當厚實,蛋味突出,又夠濕潤,配上一絲絲帶鹹香嘅松葉蟹肉,啖啖滋香。👍🏻沖繩黑糖咖啡疏乎里班戟空氣感十足嘅pancake,食落鬆軟,慢慢喺口腔中溶化。襯上沖繩黑糖糖漿,甜得來唔會過分膩,咖啡味都幾醇厚,而且襯上我最愛嘅厥餅(⁎⁍̴̛

✨日本米饗宴✨

👍🏻沖繩琉香豚肉飯(配慢煮蛋)

👍🏻牛油果三文魚親子生雞蛋拌飯

👍🏻大阪燒風八爪魚捲

👍🏻松葉蟹肉玉子燒蛋

👍🏻沖繩黑糖咖啡疏乎里班戟
空氣感十足嘅pancake,食落鬆軟,慢慢喺口腔中溶化。襯上沖繩黑糖糖漿,甜得來唔會過分膩,咖啡味都幾醇厚,而且襯上我最愛嘅厥餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

👍🏻草莓雪糕特飲
餐廳嘅奶昔用上生蛋黃,飲落特別滑身,質感好厚,士多啤梨酸酸甜甜,而且混入左雲呢拿雪糕,味道邪惡得來絕對有滿滿嘅幸福。

👍🏻玫瑰鮮奶咖啡
正值情人節,餐廳推出一系列嘅帶有粉紅色嘅玫瑰味甜品同飲品。呢杯凍咖啡雖然冇拉花, 不過漸層做得好靚,面頭仲灑上玫瑰花瓣,飲落甜甜香香,帶有浪漫嘅氣氛。

• 大阪燒風八爪魚捲