2018-02-09 1518 瀏覽
石塘咀街市熟食中心内其實有唔少餐廳,但早餐時段的價錢其實間間都差不多, 但有一間就明顯貴d, 平均貴2至5蚊一個餐,但亦不乏捧場客, 客人眼睛係雪亮的,所以估計應該有d過人之處咁我就試下啦!都有幾多選擇,當然唔會選擇普通的一丁麵或者煎雙蛋之類,我試左個$36的早餐,有薯餅,多士奄列同熱飲,首先薯餅系刨絲出來再用心機煎成的,係誠意之作,薯餅好似歐洲的瑞士薯餅rosti,個面煎到少少脆,而內裏軟軟帶丁點濕潤,當然唔係麥記炸果d行貨!而奄列好足料,有芝士火腿蘑菇,我原本以為只任選一樣做餡料,原來係有晒三樣, 令口感更加豐富,而形狀同生熟程控制得宜,芝士仲有少許流心效果,我覺得出面中高檔餐廳或甚至酒店級數先會做到,所以呢檔野簡直系熟食中心內的hidden gem, 值得推介!

芝士奄列
$36 (早餐)
芝士奄列
  • 瑞士薯餅,芝士奄列,薯餅