2016-11-13 2021 瀏覽
琴日係我同老公紀念日,我老公帶咗我去食一間高級西餐廳,當係比驚喜我。就係去咗食Penthouse一去到,已經被嗰度環境吸引着,由於餐廳係30樓,望出去個景好靚,好好氣氛,絕對適合情侶去慶祝紀念日或生日或一些特別日子。一去到坐低,服務員會過嚟同你講呢度有咩值得一試,於是我同我老公就叫左三樣野,同兩杯飲品。因為我同我老公好少去呢啲高級餐廳食飯,所以叫嘅都係呢間餐廳嘅招牌菜!叫完一陣,服務員會攞一啲麵包俾你地作為前菜,個麵包外脆內軟,本身已經好好食,再加上佢配埋個醬汁,搽上麵包到係一個好好嘅配搭!我哋叫咗一個前菜,叫做Crab Cake,起初以為普普通通好似煎薯餅加少少蟹肉咁,但食落完全唔係嗰回事,入面基本上啖啖都係蟹肉,唔會得少少,雖然佢另外配左三種醬汁俾你選擇,但個人認為唔點好食啲。有芒果醬,牛油果醬,仲有一種好似沙律醬咁。味道唔錯,啖啖肉!跟住我哋叫咗龍蝦食,隻龍蝦好好食,肉質好爽口彈牙,食落仲有少少海水鹹味。我哋初頭食龍蝦就咁食,冇點醬汁,之後服務員過嚟教我地要撈埋啲醬汁一齊食,撈埋醬汁一齊食,成件事唔同晒,龍蝦識落有醬汁味道,再帶少少海水鹹味,加龍蝦上面有少少香草,成碟餸又香又好味
跟住我哋叫咗龍蝦食,隻龍蝦好好食,肉質好爽口彈牙,食落仲有少少海水鹹味。我哋初頭食龍蝦就咁食,冇點醬汁,之後服務員過嚟教我地要撈埋啲醬汁一齊食,撈埋醬汁一齊食,成件事唔同晒,龍蝦識落有醬汁味道,再帶少少海水鹹味,加龍蝦上面有少少香草,成碟餸又香又好味。
最後我哋嘅主菜終於黎到啦,就係牛扒
塊牛扒又大又厚,雖然快牛扒又大又厚, 但食落一啲都唔難咬,唔會好似食緊口香糖一樣,我哋叫咗五至六成熟,雖然唔稱得上入口即溶,但食落塊牛扒好juicy,肉質鮮嫩,牛扒表面廚師整到有少少脆,感覺好似外脆內軟一樣,喺呢度必食!快牛扒仲有醬汁俾你配搭,加少許醬汁去牛扒度,更加帶出牛扒的味道!
我哋另外再叫多一個薯角配牛扒,個薯角係薯仔迷必食,熱辣辣,香口,再加上黑松露醬汁,非常好食!

順帶一提,呢間餐廳,每一味餸菜,佢都會根據你的進食程度而上菜,唔會一次過上晒,當你食完一道餸菜,隔三4分鐘,就會上第二度餸菜,全餸菜上枱時都係熱辣辣,唔會放到凍哂!
另外,佢哋個廁所好有feel,睇得出連廁所一啲細微位置,都用心去設計擺設,值得一讚

雖然我哋今餐飯食左大約$1300,但我同我老公覺得非常值得,呢度個環境,食物質素,服務,都係非常好,特別係環境!雖然有少少貴,但特別日子,紀念等等,都可以去試,絕對適合二人世界的餐廳!