2019-12-06
今日同媽子心血來潮利觀塘海濱,點知行到差唔多海濱先發覺原來我地2母子都未食野,好彩附近見到間"金記冰室",可以醫下肚,唔駛行番轉頭,間金記都幾大間,好光猛唔講真係唔知,原來金記冰室1967年已經係香港開店,果然老字號,雖然老字號,但一樣與時並進雜扒餐:有豬/牛/雞扒,塊塊都好大塊,仲要用鐵板上,配埋蒜蓉汁,真係好有懷舊風味。金磚風沙炸豆腐:係炸到金黃色既豆腐,外脆內軟,入面豆腐超級滑。梅菜扣肉:一食落去就知係自家製,梅菜唔會太咸,扣肉肥瘦適中,入口即溶。菠蘿咕嚕肉:份量好足,啖啖肉,d肉唔會拿到好淋蠔油芥蘭花:依樣真係有野要讚,唔係讚個菜,係讚個員工,一入到黎佢d服務態度已經係101分,我一開始係叫菜心苖,因為我媽話怕芥蘭硬,點知佢地話冇晒,咁我地轉芥蘭苗,上菜既時候,職員話已經特登幫你碌耐d,會淋d,一聽到,真係好窩心,依間餐廳請到依 d員工真係要好好珍惜,佢會幫你留到唔少客。羅宋湯:唔會太酸,好足料
菠蘿咕嚕肉:份量好足,啖啖肉,d肉唔會拿到好淋
羅宋湯:唔會太酸,好足料