2025-01-09
呢間餐廳叫做南大門5號,因為其實都好多分店,代表一定好食啦!今日就同朋友一齊來到尖沙咀食dinner。呢到除左好食,其實都超級高cp值!係呢邊必點就係個BBQ晚市套餐,有豬or牛選擇,價錢差$20-30到,主要分別就係要1個定兩個主菜,另外包兩個飲品。我地呢次要左牛肉set ,$388 包烤牛肉,兩個主菜同兩杯飲品。烤牛肉我哋要咗我最鍾意嘅LA galbi,而主菜就要咗韓式牛肋骨湯同埋石鍋拌飯。烤牛肉個肉質厚度剛剛好,絕對唔會鞋,口感一流,自己烤可以控制自己想要嘅熟度,同埋佢本身都醃製好,所以味道都好好食。加埋任添加嘅拌菜,真係好有地嘅感覺。最重要就係呢度烤爐嘅抽煙做得好好,食完之後唔會覺得成身好臭。呢度嘅拌菜竟然有茄子,係我好鍾意,但係喺香港亦都比較少見嘅一種。而且呢度嘅泡菜都係比較酸,超好味。石鍋拌飯超大份!真係食到有飯焦,加埋麻油味好香,因為朋友叫咗辛辣餃子麵,我將啲辣汁跟埋個石鍋拌飯食真係勁開胃。