2022-06-03 392 瀏覽
.📍BYOB Coffee Roaster📍#饅頭去屯門 #饅頭食西餐 #饅頭與cafe培養感情系列------------------------------1️⃣ 墨魚汁海鮮意粉 ($90)小編都幾滿意今次嘅手工意粉,每條都好幼長,軟硬程度適中,非常有咬口,係我印象中飲過咁多cafe以嚟最鐘意嘅意粉質感😍。墨汁溝忌廉同橄欖油,成功包住每一條意粉,意粉亦有落到椒蒜同蔥炒香,食落creamy帶些少鹹味,但一啲都唔膩,不過忌廉嘅味道稍為濃郁咗少少,如果墨汁鮮味再突出番啲就更好。配料方便,佢竟然係落足料🥺💕,有青口、魚柳、大蝦同魷魚4款海鮮,唔似坊間Cafe咁求其比兩三粒帶子就收工。海鮮全部都煎香至金黃色,唔會有急凍雪藏味道,鮮味十足,最欣賞嘅係佢哋嘅大蝦🥰,口感似蝦球爽口彈牙,醃得入味;青口生熟程度亦啱啱好,唔會煮到好乾硬;魷魚同青衣柳亦有煎香嘅味道,但魚柳唔算好滑,不過不失。◾評分:8.2/10------------------------------2️⃣ 黑松露雜菌意粉 ($70)有人嗌嘅呢碟意粉質地依然係好有彈性👍🏻,意粉帶麵粉香,但口感稍為乾身咗少少,不過非常入味,黑松露醬嘅香味喺口
1️⃣ 墨魚汁海鮮意粉 ($90)

◾評分:8.2/10
2️⃣ 黑松露雜菌意粉 ($70)
有人嗌嘅呢碟意粉質地依然係好有彈性👍🏻,意粉帶麵粉香,但口感稍為乾身咗少少,不過非常入味,黑松露醬嘅香味喺口入面慢慢滲出,配搭爽甜嘅蘆筍同雜菌自身嘅香氣,確實幾好食,朋友好鐘意,而且價錢合理,不過整體味道對我嚟講就唔會話有太大驚喜。
◾評分:7.7/10
3️⃣ 卡邦尼意粉 ($70)
呢碟意粉掛汁能力一流,口感濃稠creamy,入口都充斥住忌廉味道, 佐以黑椒同洋蔥嘅香氣,配埋蛋黃漿則更加香濃;煙肉同蘑菇嘅份量都唔少,蘑菇幾爽脆,但就唔太感受到煙肉嘅鹹香,整體層次就爭緊啲,冇前兩款意粉咁驚艷。
◾評分:7.5/10
🔸整體評分:7.8/10