2020-11-08
有時食晏晝都唔想虧待自己,就會想搵間坐得舒服,食物質素唔差既餐廳試下。今次就揀咗呢間——森屋。入到去嘅環境好有日本風,好似日本居酒屋一樣,傢俬係木造,牆身掛左木牌Menu。因為我地只係食lunch,所以無單點小食,我見佢仲有單點menu,應該係午市/晚市都嗌得!我地一行三人,嗌左兩份網燒牛肉同一份香草羊肉。一個餐包主菜、一碟沙律、一碗麵豉湯、一碗飯。正常女仔食一定夠飽,唔需要再免費refill飯,男仔就算應該會refill飯啦😂。沙律 - 係日本常見既沙律,有生菜、粟米、豆腐、小蕃茄。醬汁方面,應該係餐廳特別調配既,有別於其他餐廳一尾加胡麻醬落去。麵豉湯 - 正常,有海帶、豆腐。味道方面唔會好鹹,飲完之後唔會覺得自己飲緊味精湯😗!飯 - 珍珠米,可能因為本身佢一碗飯份量唔算多,所以可以免費refill一次。網燒牛肉 $ 82 - 必食,超好食💕💕,感覺佢係明炭燒,即嗌即燒。個牛肉拍得上平時比$400-500一位係牛角任食個啲。佢嘅好處可以分開三部份來講,第一,牛肉嘅質素好好,油脂分布平均,食落去又唔會過分油膩,啲肉無根仲入口即溶🤤!第二,醬汁好好食,餐廳調味做得好好,並非中式嗰啲一味得
網燒牛肉 $ 82 - 必食,超好食💕💕,感覺佢係明炭燒,即嗌即燒。個牛肉拍得上平時比$400-500一位係牛角任食個啲。佢嘅好處可以分開三部份來講,第一,牛肉嘅質素好好,油脂分布平均,食落去又唔會過分油膩,啲肉無根仲入口即溶🤤!第二,醬汁好好食,餐廳調味做得好好,並非中式嗰啲一味得個鹹味。相反,個醬汁食落好清,仲食到牛汁,仲要有陣炭火燒既味🤩!第三,牛肉份量唔少,所以唔會出現食晒啲餸但仲有飯剩嘅問題🥰!
同行朋友就食咗香草羊肉 $88,羊肉唔會太過蘇,同大家食開既港式羊腩煲好大分別。羊片較為碎濕濕,所以咬落去唔會有肉汁流出黎。唔知朋友係因為依個餐好食定因為太肚餓,所以問店員可唔可以refill第二次飯,就被拒絕了,都正常嘅😂😂😂。
見到有其他食評話要等上菜等得比較耐,的確係嗌網燒牛肉既等得比較耐,我前後都等左20分鐘先有主菜食,可能因為廚房即叫即燒😚。如果大家嗌網燒牛肉嘅話,就要有定心理準備啦🤤!
埋單$277.2(包加一)