2024-05-15
星期五晚收工就同朋友去中環食晚飯,行經伊利近街抬頭一望見到依間叫做Sole Mio嘅意大利餐廳就走咗上去試下!餐廳嘅環境非常唔錯,枱與枱之間亦有一定嘅距離,都幾適合一班朋友收工坐低開開心心傾下計食個飯,而且裝修富有特色,老闆好快就過咗嚟熱情咁樣打招呼,佢講開先知原來佢話成條街嘅餐廳嚟講佢最耐歷史🫣打開Menu你會發現依一間意大利餐廳係一間應該性價比幾高嘅餐廳,絕對唔會似中環嘅價錢。Starter drinks我哋分別叫咗一杯叫做Old Fashioned 嘅bourbon whiskey同埋prosecco,杯whiskey味道都唔錯👍🏻值得一提嘅係餐廳嘅happy hour係由晏晝嘅12點去到夜晚9點,而且嘢飲嘅種類都好多,非常抵飲!嘢食方面,老闆見到我哋望住個Menu有啲苦惱,好快又recommend咗三個Starter,parma ham & parmigiano cheese platter,芝士燒茄子,同埋有個意大利包,其中佢個包有兩款,一款係蒜蓉包,而另一款就係有一啲酸酸甜甜嘅蕃茄喺上邊,非常開胃。個茄子亦都好唔錯,足味得嚟又唔話做得太油膩。而個parma ham同芝士拼盤
嘢食方面,老闆見到我哋望住個Menu有啲苦惱,好快又recommend咗三個Starter,parma ham & parmigiano cheese platter,芝士燒茄子,同埋有個意大利包,其中佢個包有兩款,一款係蒜蓉包,而另一款就係有一啲酸酸甜甜嘅蕃茄喺上邊,非常開胃。個茄子亦都好唔錯,足味得嚟又唔話做得太油膩。而個parma ham同芝士拼盤我個人嚟講都幾推介,個ham切成紙一樣嘅薄片生食得,又可以同意大利包一齊食,夾埋個procecco一齊飲真心夾👍🏻
由於我哋兩個人食完三個Starter已經有六成飽,所以主食方面我哋淨係嗌咗一個gamberi pasta同牛扒,先講個意粉,蝦嘅份量好充足,亦有應有嘅鮮味,而且個扁意粉好掛汁,而牛扒亦都非常唔錯,牛味充足,脂肪比例適中,又唔會太多根,絕對對得住依個價錢。
總括嚟講,Sole Mio係一間好傳統而且好有人情味嘅意大利餐廳,入邊嘅員工亦都好Nice,嘢食嘅性價比亦都好高,值得再戰👍🏻