2019-01-09
公司嘅冬至飯, 幾位同事, 靜靜地食一餐中式私房菜午餐, 既高級, 又好味, 再講一聲多謝老細!先講下環境: 依度嘅裝修、擺設都好精緻。 冇用地氈, 但就算多人講說話, 地方都唔會覺得好嘈吵, 設計師真懂得得設計!侍應好專業, 為各菜式作簡短嘅介紹。有禮貌, 談吐得宜, 令人感覺舒適。我哋四個人中有兩位點了 <叉燒雙蛋飯>, 這是午市的皇牌。 叉燒的豬肉採用宮崎快樂豬, 是聽著交響樂生活的豬, 我會咁形容:「 肉質鬆化有層次, 肥瘦適中不油膩。」 無論係味道、賣相、口感, 都係令人一試難忘! 係冇得彈嘅叉燒! 熱雙蛋亦都係唔簡單, 採用九州嘅太陽卵, 色澤鮮明, 蛋味濃郁, 入口味道令人精神為之一振!<粟米斑塊炒飯> 炸斑塊是龍躉魚柳肉, 真材實料, 鮮味、肉質彈牙。薄薄嘅脆漿, 炸得鬆脆。炒飯同樣矜貴嘅九州太陽卵, 粒粒金黃, 啖啖美味!我哋亦 order 咗三款小食: <炸春捲> 、<椒鹽豆腐>、<黃金牛油果> , 都同樣出色、好味。 其中 <黃金牛油果> 我之前未食過, 味道清新同樣令
叉燒煎雙蛋飯
招牌叉燒
粟米斑塊炒飯
我哋亦 order 咗三款小食: <炸春捲> 、<椒鹽豆腐>、<黃金牛油果> , 都同樣出色、好味。 其中 <黃金牛油果> 我之前未食過, 味道清新同樣令人難忘。
炸春捲小食
椒鹽炸豆腐
黃金牛油果
差點忘記讚一讚佢哋嘅<老火勁湯> (即係例湯), 我記得有好濃嘅海螺味道, 好味道! 飲完令人精力充沛, 充滿力量。
老火例湯
有名堂嘅調味料(但我唔記得咗係咩)