因為朋友住大埔,所以耐唔耐,都會入嚟大美督食飯,今次就比兩個朋友帶咗嚟食呢一間餐廳,呢一間餐廳,真係好隱世,除咗佢間餐廳唔係喺大馬路出邊之外,其實完全係自家餐廳咁樣,我覺得直頭係西餐私房菜黎添!唔好講咁多,即刻同大家介紹吓我今晚食咗啲乜嘢,呢個係頭盤,如果以頭盤來講,絕對有驚喜,因為淨係個擺盤,都已經加分,雖然唔係啲乜嘢,但係就令人感覺好有誠意佢係巴馬火腿包哈密瓜,呢個作為頭盤,真係好唔錯,因為可以令口腔更加清新,同時食起上嚟感覺又唔膩,確實係一個幾好嘅設置之後再嚟第二個頭盤,就係煙三文魚,再配上巴馬火腿,除咗有擺盆,佢嘅味道都好好,食起上嚟,成個感覺,真係好正宗西餐嘅感覺及質素,同時配上法包給蔥油脆片,呢啲就可以配合埋餐湯一齊食呢個湯亦都係自家製嘅,佢係蕃茄甘荀濃湯,雖然佢個顏色偏向橙色,飲起上嚟,味道比較酸,但係因為完全有真材實料,完全冇添加其他配料去做,所以味道比較天然,整體口感比較強開始正式進入欺辱,呢一個係香煎鵝肝,完全冇估到今晚有鵝肝食,因為呢一個並非普通嘅食材,而且唔係所有地方都煮得好,除咗有擺盤,鵝肝嘅份量都幾大,大大件,而且香氣撲鼻,望到已經覺得好吸引鵝肝嘅時間控制得

鵝肝嘅時間控制得非常好,除咗入口即溶,可以講係外脆內軟,完全顯到廚師嘅功架,因為鵝肝確實唔容易做得好,控制時間非常考功夫,但係佢呢度就做得非常好,而且呢個鵝肝嘅質素好好,食完都仍然有餘香喺口腔入面,非常高質

再嚟有呢個藜麥配香煎日本帆立貝,簡簡單單嘅一道餸,再一次掀起廚師嘅功架,大家都知道帆立貝嘅時間控制非常重要,要煮得好食,除咗食材新鮮,另外就係時間嘅控制,廚師又係將粒帆立貝做到外脆內軟,而且仍然可以保留當中嘅水份,食起上嚟好有質感,非常出色

出面經過香煎,變得非常惹味,而且好有口感,入面帆立貝嘅肉質好實在,配合藜麥,煙煙韌韌,更加提升口感,而且感覺仲幾健康添!

正式進入主菜部份,呢一條係香煎智利魚,一句講晒,在一次係一道外脆內軟嘅菜式,因為廚師將呢條魚嘅外層煎至金黃色及非常香脆,入面保留住水份,食起上嚟,非常 Juicy 一啲都唔乾身,食起上嚟,感覺佢只係用咗一啲簡單嘅調味料去做醃製,所以仍然能夠保持魚嘅鮮味

再嚟為大家帶上香煎日本豬!非常有擺盤嘅佢,令到呢隻豬更加不平凡,旁邊嘅蘑菇汁做點綴,豬扒上面放上一啲配菜做裝飾,呢一件日本豬,食起上嚟非常有口感,食得出,廚師先將日本豬沾上蛋汁,其後再煎,令到件豬扒可以鎖住水份之餘,亦有蛋汁嘅香味

雖然喺出面食西餐,相對比較少會將豬扒沾上蛋汁再去煎,但係正正咁樣,我個人覺得就好有自家屋企嘅感覺,其實都幾唔錯

最後為大家帶上呢隻走地雞,雖然雞唔係好大隻,但係同時佢有擺盤之餘,佢嘅肉質鮮嫩,脂肪唔算太多,食起上嚟好香口,都係一到色香味俱全嘅菜式

其實呢間餐廳絕對值得支持,因為同一般嘅大餐廳唔一樣,大家可以見到佢嘅感覺,絕對係家的感覺,就好似私房菜一樣,同時佢呢間餐廳其實都遠離繁囂,可以講係身處喺村屋住宅之中,既然佢開放比大家消費,俾大家體驗到佢嘅嘢食,大家都不妨支持一下,支持多啲呢啲自家小店!