2021-11-18 26 瀏覽
【超級高質西餐】放工同男朋友行開旺角,見呢間餐廳多好評,就上嚟試下,俾個機會佢😝餓餓地所以叫咗個二人餐。嘩 未上菜,淨係隻碟都咁有特色,咁有心思!💜煙三文魚沙律沙律菜好脆好新鮮,柚子醋汁微酸勁開胃,沙律菜有瓊乾水,食落唔會水汪汪咁影響調味。💜蘑菇湯配蒜蓉包蘑菇湯足料超香!食得岀唔係家c牌粉開岀嚟,而係真菇磨岀嚟!入口順滑 香濃 而唔黏稠。在味道和口感上的平衡微妙超讚!💜香辣蜆肉意粉一上枱,我哋都嘩咗聲!啲蜆咁大隻嘅,仲以為得蜆肉仔🤣一食落口,意粉彈牙,個汁香辣蒜甜嘅味道平衡得非常之好,超好味!💜啤酒fish and chips啤酒炸魚柳配香料薯條。啤酒炸醐令炸衣酥脆而富有空氣感,魚肉肉質富彈性而嫩口,油炸火喉掌握得相當出色。保持外脆內嫩之餘,亦沒有回油肥膩的感覺。而且炸衣和魚肉均有調味,2種底味相互配合,添色不少。配搭的醬汁上亦見心思。除了經典的薯條配茄汁外,蛋黃醬亦加入了檸檬汁和洋芹提升酸香味。一般的fish&chip 有配上麥芽醋的食法,以酸味解膩。但店家卻有創意到用大火烤過的檸檬作沾醬,在酸味之外又加上了燒烤的香味。💜Apple Crumble 一道老牌的經典甜品,但正正也是不少
【超級高質西餐】

嘩 未上菜,淨係隻碟都咁有特色,咁有心思!

💜煙三文魚沙律

💜蘑菇湯配蒜蓉包

💜香辣蜆肉意粉

💜啤酒fish and chips
啤酒炸魚柳配香料薯條。

💜Apple Crumble
一道老牌的經典甜品,但正正也是不少餐廳失分的地方。但店家在這道考題上為今餐晚餐作出了出色的總結。

在玉桂的香味,蘋果醬的香濃,酥脆的口感以外,亦有葡萄乾和糖霜提供了口味上的細微變化,增加食趣。溫度的掌握亦是亮點,在燙口的蘋果金寶上,一球冰凍的意式雪糕。兩者在口中混合的感覺相當有趣,而漸融化的雪糕亦為金寶提供了滋潤的口感。食趣隨時間變化,每一口都和上一口有細微差異,不一會碟已清空。

總結,一間超高質西餐,價錢合理,環境舒適,食物有心思,十分推薦!