2024-10-18 375 瀏覽
留意到希慎地庫美食廣場開咗間以日本米專門店做主題既新派日式料理餐廳 - 「禾日Inebi」餐廳主打多款日本米料理,包括: 壽司卷物,釜飯,燒飯團等, 仲有刺身壽司,卷物,天婦羅,燒物,串燒同丼飯可供選擇.我地試咗: 刺身拼盤, 海鮮茶碗蒸, 日本季節野菜天婦羅, 軟殼蟹蟹籽沙律, 日本免治雞肉棒配日本雞蛋, 北海道豚肉白蔥串同季節野菌釜飯.刺身拼盤: 由吞拿魚,油甘魚,北海道帆立貝組成既刺身拼非常之高質, 生魚片新鮮,值得推薦!前菜之一既海鮮茶碗蒸: 綜合多種海鮮同雞肉茶碗蒸, 口感細膩,味道清甜鮮美!軟殼蟹蟹籽沙律: 蟹杍沙律配上新鮮炸起既軟殼蟹: 軟殼蟹香酥鬆脆, 配上沙律菜清爽可口味道均衡. 值得一試.日本季節野菜天婦羅: 使用當季新鮮蔬菜製作成天婦羅, 有唔同菇類, 甘薯, 南瓜等, 外酥內軟,香氣四溢.日本免治雞肉棒配日本雞蛋及北海道豚肉白蔥串: 充滿日式風味既串燒, 雞肉棒搭配美味日本雞蛋,口感豐富; 北海道豚肉串烤搭配白蔥非常合襯,美味十足!季節野菌釜飯: 係以當季野菌入菜的釜飯, 香氣撲鼻, 米飯Q彈可口,果然係禾日既招牌日本米, 口感無可挑剔!跟餐仲有日式清酒雪糕同泡

北海道豚肉串烤搭配白蔥非常合襯,美味十足!

跟餐仲有日式清酒雪糕同泡芙, 為完美既一餐畫龍點睛.