星期六同呀媽去咗天后嗰邊行下,見晏晝三點幾,就搵個下午茶食先。喺正地鐵站隔離有間麵館,貼咗個下午茶餐牌出嚟,勁抵食,三十幾蚊就有交易,而且食物都幾大路,係食台灣麵🍜。一入到去嘅時候等左一陣,因為得一個男店員負責哂樓面所有嘢,不過無乜所謂啦,加上其實佢都好快手、好好人、又好禮貌。由於疫情關係,餐廳好貼心喺門口放咗張枱擺搓手液同埋口罩紙袋👍。餐廳環境比想像中大,因為佢個舖位係比較長身、樓底亦好高下,仲有大大幅牆畫添🎨。現時餐廳用咗唔少二拉架分隔座位,衞生方面做到足。我同呀媽一人叫咗一碗麵再加一份小食Share,我哋完全無諗過會差啲食唔哂囉🙈!我要咗台灣沙茶湯肥牛及唐生菜台灣手工麵($36+$1沙茶湯+$2手工麵),呢個係其中一個下午茶餐嚟。我本身以為下午茶份量會細啲,點知佢唔止個碗大,仲要連啲餸同麵都係超多,勁抵食,一上枱我已經驚會食淨...,好彩都能夠KO😝。肥牛🐮配沙茶湯勁夾,沙茶湯比起沙嗲湯更為濃郁;肥牛超多,而且每片都大大片,牛味亦都出,唔係雪到無嚟味道嗰啲。至於台灣手工麵,口感都幾似中式拉麵,幾彈牙,就算食到尾麵條都無變淋或發脹。不過手工麵食落比較飽肚,加上份量好似有成兩個麵餅咁

肥牛🐮配沙茶湯勁夾,沙茶湯比起沙嗲湯更為濃郁;肥牛超多,而且每片都大大片,牛味亦都出,唔係雪到無嚟味道嗰啲。至於台灣手工麵,口感都幾似中式拉麵,幾彈牙,就算食到尾麵條都無變淋或發脹。不過手工麵食落比較飽肚,加上份量好似有成兩個麵餅咁多,啱哂大胃王食🤣。

我媽就要咗台灣湯麵自由配,即係車仔麵啲Friend,哈哈。唔同湯底唔同價錢,湯底價格已包$6配料兩款,其餘就補差價。配料只係分$6同$8兩類,款式都幾多,而且算係抵食啊😊。
椰子雞湯米線

椰子清雞湯米線($49),餸要咗香辣三杯雞肉同鹵水豬大腸(+$2)。其實我本身都係想要椰子雞湯㗎,但諗住試多款湯底先無叫。果然兩個湯底各有千秋,呢到嘅椰子雞湯,勁濃椰奶香味🥥,好正。配料嘅香辣三杯雞都幾辣下,唔知係咪咁樣令到個湯都辣辣地🌶,更加惹味(有少少重口味)。題外話,雞肉好嫩滑;豬大腸就好大件。米線掛椰子湯應該比起手工麵更佳!
鹵水雞翼

我哋追加咗一份小食,🐔鹵水雞翼(5隻)($36),雞翼勁入味喎,唔係得個皮有色。由於醃得夠耐,雞肉離骨,易食。不過碗麵真係好大碗,叫3隻都夠食了。

除咗碗麵大之外,估唔到連飲品都係巨無霸Size,個杯直頭有大啤酒杯咁大🍺!下午茶餐跟無糖茉莉綠茶,味道唔錯、幾香口,其他飲品就補錢。我媽嗰個餐本身以為要加$10先有飲品,但原來下午茶時段會送飲品的,抵到爆。佢要咗凍蜂蜜綠茶就加$2,清甜得嚟唔會漏。不過我估咁大杯係因為餐廳免費升級咗「重量級大杯裝」畀所有客人吧,否則我想像唔到再大會係幾大杯。

總括嚟講,呢餐下午茶餐簡直係開心大發現,食物味道、份量同價錢都係無得彈。我三點幾食完碗麵之後,夜晚都食唔落晚飯😋。下次經過我都一定會再食啊!
2020-04-18
椰子雞湯米線