家中媽媽係個無飯煮婦,今晚佢等賣我收工,大家去左油麻地甜品店覓食。餐廳裝修走悠閒風路線,有約30個位,晚上客人攏絡不斷,員工很忙似的,踢曬腳咁,服務不過不失……店名令人聯想是家甜品店,原來唔係咁簡單,有平價意式菜食!我點了秘製醬汁燒豬仔骨,單看賣相大大塊,但眼見做得有點燶,火喉煎得有點干身,肉汁有點流失,骨肉不分離,骨多而且大,肉是不多的!醬汁微辣酸甜可以,但豬肋骨整體可以做得更好的!!來到的凍奶茶半杯是冰,哈哈一定夠曬凍啦!!!!黑松露醬帶子燴長通粉,面頭有兩大顆帶子,面層煎熱,入面半凍,驚煎燶,想保留其鮮嫩滑口感呢!粉拌有細細條的嫩幼露荀,爽口的粟米仔,加上煮得剛好,還保持口感的長通粉,配上黑松露醬和白汁濃度適中,十分入味,但又不會太咸,啖啖奶油香,長通粉煮得夠到家,每條都索曬滋味的黑松露醬,香濃彈牙,比想像中要味美!成個菜既靈魂在於個汁,食到最後,幾乎連碟都想“”賴“”賣吃完晚餐,店員並未來得及抹台便上甜品了!餐廳的甜品比外面相對化算,而且有乳酪雪糕食,正呀!!真係唔係間間甜品店有,旺角區十間九間無,原因係成本高!!!飯後的甜品點了乳酪系列的楊枝酪,用上粟米片,可可脆脆做底層,芒

店名令人聯想是家甜品店,原來唔係咁簡單,有平價意式菜食!
豬肋骨

來到的凍奶茶半杯是冰,哈哈
一定夠曬凍啦!!!!

黑松露燴帶子長通粉

成個菜既靈魂在於個汁,食到最後,幾乎連碟都想“”賴“”賣

吃完晚餐,店員並未來得及抹台便上甜品了!

餐廳的甜品比外面相對化算,而且有乳酪雪糕食,正呀!!
真係唔係間間甜品店有,旺角區十間九間無,原因係成本高!!!

楊枝酪

飯後的甜品點了乳酪系列的楊枝酪,用上粟米片,可可脆脆做底層,芒果爆珠,朱古力百力滋,鮮芒片,金柚碎在面,加在酸甜適中的乳酪雪糕上,夠曬冰凍解渴!媽媽喜歡!

情濃朱古力

而我的大愛乳酪雪糕則點了情濃朱古力,因加了朱古力醬,份量十足的朱古力餅,所以雪糕顯得較酸,更適合夏日食用呢!正呀!!!!
我鐘意!

同樣採用可可脆脆和朱餅做底,朱古力百力滋和可可粉灑面,賣相不俗,我的主角乳酪雪糕,質地軟滑夠凍又有乳酪雪糕應有的酸味,那酸是在口中很舒服的酸,不是酸到震的那種,吃完令人感到爽yy...
柔軟的口感配上各種脆口的配料,相映成趣!!

這店又可以坐住食乳酪雪糕,唔係外賣店咁無得坐,價錢不過是四十幾,真係抵到爛呀
而且唔止係食甜品,仲有討好的長通粉主食吃!吸引喔!
2015-08-04
黑松露燴帶子長通粉