2024-10-11 491 瀏覽
假期中午光顧,等咗大概五分鐘就可入座。用手機落單,唔使五分鐘,所有嘢一次過嚟晒。張枱60cm x 60cm左右,放到已經放唔到 (如相中所示)。我哋已經有表示唔夠位,職員無回應,照塞晒落嚟,全程我哋都係要拎住隻碗嚟食。先飲燉湯,入面有鳳爪同土雞,都係要𦧲骨,我哋就用咗一隻碗仔嚟裝骨。飲咗1/3,實在太熱,冷氣又唔多夠,兩條友正面、背面全部流緊汗。咁抖抖食蒸飯先啦,問位職員拎隻碗啦 (因為其中一隻裝咗骨)。我:「唔該,我哋想要個碗仔。」孖辮姐:「我好忙㗎!你慢慢等啦!」哦,嘩,咩料??結果我哋等咗大概三分鐘,佢都真係唔攞嚟,縱使見到佢企咗喺出餐位置無嘢做。另一位姐姐職員見我哋咁迷惘,反而主動問我哋有咩需要,就攞咗俾我哋。呢間餐廳喺一直我哋Openrice嘅bucket list入面,今次係專程嚟試,畢竟個位置唔算係好方便。成個過程都食得唔開心,感覺好壓迫。都有諗過可能係餐廳假期想快啲翻枱,所以一次過上晒所有嘢,催你快啲食完走。但望吓旁邊,又唔係喎,兩個大人加個B,坐四個位。媽媽買隔離SUBWAY入嚟慢慢食,爸爸叫咗個蒸飯,BB叫個布甸,that’s it,食得不知幾悠閒。所以⋯ 真係唔知

我:「唔該,我哋想要個碗仔。」
孖辮姐:「我好忙㗎!你慢慢等啦!」

所以⋯ 真係唔知。或者我哋叫個二人餐太多嘢,我哋衰,搞到職員好忙囉。
2024-10-01
5 分鐘 (堂食)