2023-02-03
香港人熱愛米線嘅程度絕對唔可以睇少,就算山長水遠入到嚟長洲都會見到一間。今日同男性朋友黎到長洲,見大家都鍾意食,就入黎依間慢慢品嘗心愛嘅米線。認真😳上菜都快,等左差唔多15分鐘就有得食😗一碗高質嘅酸辣湯米線,最緊要就係「酸」、「辣」恰到好處🥰呢間火車頭酸辣小窩出品既酸辣湯 ($49)簡直係典範,做到味道平衡🉐🉐🉐🉐酸辣湯內的鹹香豬肉片同墨魚春卷都好美味🈵💟仲有一份香香酥酥脆脆紫薯網卷($30)係MENU上已經吸引我眼光,裹面充滿炸過的紫薯泥,好香口又甜度OK💜另一碗叫左蜆肉紫菜湯 ($60)食嘅時候蜆肉已經吸盡湯汁,絕對係必叫之選!每碗都有滿滿嘅惹味豬軟骨,分量真係好足 可能再多少少都會瀉出嚟🤣米線口感彈牙、幾爽滑。好彩嗌左少米😮💨,如果唔係都好驚會食唔曬,啲配料已經好多😌好耐沒有食過這麼高質素的米線,長洲果然係美食天堂。