💁‍♀️💁‍♂️ 14/3/2023(Tue), Dinner🍽觀塘一直以來都係被地鐵線分開咗做兩區,向南既以前就主要工廠區,近年開始活化或者轉型為商貿為主;向北既就主要係比較舊既住宅區,近年都開始咗重建,其中一個大型既項目就係裕民坊呢度。新建既住宅下面有個商場,經過商場,走上平台之後,就係一個截然不同既氣氛,好輕鬆舒服,適合食餐飯休息一下,今晚我地黎到 @urbancoffeeroaster 。而今晚我地order咗😋🍽:🔆 晚市二人餐($499)🔆 沙律🥗簡簡單單有火箭菜、車厘茄加黑醋,清新開胃。🔆 周打蜆湯(+25)份量十足既周打蜆湯,有薯仔🥔粒、紅蘿蔔🥕粒同埋蜆肉,質地好濃稠,飲落有奶香同忌廉香,都好飽肚。🔆 炸單骨雞翼(4件)秘製香辣醬雞翼炸得香脆唔油膩,加上秘製香辣醬食落辣得來又香口,4件真係唔夠喉。🔆 阿根廷生紅蝦🦐牛油果🥑他他多士(2件)生紅蝦🦐、牛油果🥑等切粒,配合一個清新既醬汁,放上香脆既多士上面食,一啖放入口有紅蝦🦐既鮮味再加上牛油果🥑既清新。🔆 伯爵茶慢燴安格斯牛面頰意粉牛面頰隱約有少少🤏伯爵茶既佛手柑味道,慢燴過之後肉質夠淋,咬落感覺到骨膠原既質感,加上蘆筍、蕃茄

而今晚我地order咗😋🍽:

🔆 晚市二人餐($499)

🔆 沙律🥗

簡簡單單有火箭菜、車厘茄加黑醋,清新開胃。

🔆 周打蜆湯(+25)

🔆 炸單骨雞翼(4件)秘製香辣醬

🔆 阿根廷生紅蝦🦐牛油果🥑他他多士(2件)

🔆 伯爵茶慢燴安格斯牛面頰意粉

牛面頰隱約有少少🤏伯爵茶既佛手柑味道,慢燴過之後肉質夠淋,咬落感覺到骨膠原既質感,加上蘆筍、蕃茄乾同埋少少花椒既味道。

🔆 椰香大蜆香辣欖油扁意粉🍝(+$35)

上枱時大蜆鋪滿碟面,蜆肉新鮮飽滿又無沙,扁意粉掛住微微辣既醬汁,食落令人胃口大開。扁意粉都煮得al dente,有咬口。

🔆 法式多士配香蕉慕斯(+$25)

份量十足既一個甜品,厚切方包浸透了牛奶及雲呢拿香油,再煎到表面金黃,再灑上玉桂粉及香蕉🍌味慕斯。食落多士外面微微脆,內到軟熟濕潤,配合玉桂香同埋凍既香蕉🍌慕斯,一熱一凍咁食,滋味十足。

🔆 Cocktail - LEMON MERINGUE PIE($118)

有rum酒、檸檬🍋汁、焦糖糖漿,面層有一層蛋白泡沫🫧,再加上一片乾既橙。賣相幾靚,入口香甜,睇得又飲得。

🔆 Latte($45)

Latte上面有個鬱金香🌷拉花,溫度適中,入口比較nutty。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 由商場上到嚟平台之後,有小池流水,加上大量植物,環境清靜舒服

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
👉🏻 裕民坊商場或者APM都有得泊車,車位濶落易泊,泊車優惠又唔難拎
👉🏻 公共交通有港鐵、巴士、小巴,唔計塞車的話,交通都十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-03-14