2023-04-22 1062 瀏覽
今日約咗阿妹同朋友一齊去上環海味街逛逛,行到攰攰哋,想搵個地方坐低飲杯茶,係斜路見到「興記咖啡」四個大字,諗住咖啡咁出名,可以坐低抖抖嘆咖啡。行到門口見到貼滿食評介紹嘅神級西多士,當然唔可以錯過啦。三個師奶仔坐低,淨係叫咗一般份西多士、一杯奶茶、一杯鴛鴦,非常唔好意思,但係招呼嘅姐姐絕無鄙視眼神,仲好醒目,咁拎咗三隻叉出嚟,呢個真係要加分。西多士先上枱,隔住個口罩都聞到蛋香味。上面有牛油加煉奶,同一般落糖漿嘅做法唔同,入口脆皮加煉奶香滑,再加埋麵包嘅鬆軟,師父煎法令到西多唔油膩,呢度先係功夫,真係神級享受。至於奶茶,略為遜色,唔算香滑,再加啲奶應該會滑啲,同招呼嘅姐姐講,轉頭佢成罐花奶放咗枱面,今時今日,咁嘅服務態度真係不得了,即刻俾隻手指公👍🏻,佢話叫我同老細講,我梗係大大聲同老細再講多次讚吓佢啦。
神級西多士
神級西多士