2023-07-05 669 瀏覽
今日行經香港站搭車返屋企🏚,被一間鋪頭門口嘅曲奇🍪吸引住,入到去發現原來仲有蛋糕🍰同埋忌廉號角🧁賣。Duck哥🦆問店員有咩推介,佢推薦我可以試下佢地啲蛋糕🍰,首推榛子拿破崙同埋特濃朱古力🍫,另外佢問我鍾唔鍾意食栗子蛋糕🌰,我話我老婆好鍾意食,但係而家好多坊間嘅栗子蛋糕都唔好食🫠,店員話佢地品牌係用新鮮栗子🌰,保證好食😋。好!我就信妳一次啦😂;另外我見佢地嘅荔枝蛋糕係Best Seller之1️⃣,就買多個嚟試下先。荔枝蛋糕 $58造型好靚好似一粒大荔枝,外層紅色🔴朱古力🍫加入果仁粒,微甜帶果仁香味,中間部份係白色嘅慕絲加海綿蛋糕,海綿蛋糕非常新鮮軟熟🥰,慕絲十分幼滑,荔枝香味天然又清新😋。經典榛子拿破崙 $88酥皮脆層非常鬆脆香口😍,層次感分明,牛油味🧈突出,此店選用butter cream代替吉士醬,口感更加幼滑,味道比較清甜,更能提升榛子嘅香味😋。法國Valrhona特濃朱古力蛋糕 $88蛋糕外型黑金造型,非常型格😎,選用法國Valrhona 70%朱古力🍫製成,幕絲口感十分幼滑細膩,朱古力味非常澎湃😍。栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕 $58外層鮮忌廉質感非常綿滑輕身😍,微甜味道清香🥰

荔枝蛋糕 $58

經典榛子拿破崙 $88

法國Valrhona特濃朱古力蛋糕 $88

栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕 $58
外層鮮忌廉質感非常綿滑輕身😍,微甜味道清香🥰,蛋糕中間部份混合咗鮮栗子蓉🌰及雲呢拿味鮮忌廉,口感同樣非常綿滑😋;雲呢拿味突出,栗子蓉🌰鮮香清甜,味道天然粟子味香😋。

總括而言,蛋糕真心出色,呢個質素絕對對得起個價錢,下次一定要試埋佢地嘅曲奇同埋忌廉號角;另外有Foodie朋友同我講,話佢地嘅雪糕超好食🫢,可惜只有沙田站才有雪糕🍦賣......。咦?!等等,我明明係被舖頭嘅曲奇吸引嗰喎,點解最後冇買到嘅🙈?咁唯有下一次啦😂。

後記,老婆話難得食到鮮栗子蓉🌰蛋糕🍰,所以佢今年生日蛋糕一定要買呢間嘅栗子蛋糕,收到🫡(阿女:咁你仲唔Mark低🙄)。

2023-06-28
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • 栗子雲呢拿巴伐利亞蛋糕