2018-06-10
辛勞工作完,當然要同友人食好西慰勞自己,而銅鑼灣有間新開無耐既日式料理餐廳,而且係由廚師發辦,特意一試!用膳完畢之後,完全感受到整個用膳流程都經廚師精心設計,以下特意推介部分一試難忘既菜式:八爪魚刺身分別食八爪魚的同吸盤位置,師傅處理緊既仲識郁,十分新鮮。師傅話由於肌肉神經未死曬,再用力撻塊薄切的刺身,會令到刺身既口感更爽口。另外,八爪魚吸盤用水焯過再冷凍,口感與別不同。真鯛刺身分別食魚背及魚腩,即使係魚背位置,魚質都嫩滑,即使平常不太愛好魚肉的我,亦推薦大家一試!北海道牡丹蝦三食 沒有想像可以以三種食法去食一隻蝦!蝦身的肉做刺身,味道鮮甜,口感厚實;蝦頭的膏壓爛後經灼燒,做成一塊口感煙韌的蝦餅;香炸蝦頭的殼,配以少許岩鹽,入口香脆可口。除左蝦眼、砂囊無食到之外,幾乎全隻蝦都用既做成食材!物盡其用!愛魚女壽司 魚肉先利用蒿草煙燻,入口有濃烈的而且獨特的煙燻味道。依佐木壽司魚肉油分較高,而且用左熟成8日既方式處理,聽師傅講熟成的過程,可以把魚內的纖維分解成氨基酸,提升魚的味道。北海道帶子壽司師傅順返帶子既纖維紋理去處理,所以食落口同平時既口感好唔一樣,會食到帶子既一絲一絲既紋理。熊本車海
八爪魚刺身
真鯛刺身
北海道牡丹蝦三食
愛魚女壽司
魚肉先利用蒿草煙燻,入口有濃烈的而且獨特的煙燻味道。
依佐木壽司
北海道帶子壽司
熊本車海老壽司
師傅先將進口黎既蝦切腳,然後烘乾磨成粉,蝦腳粉味道香濃,最後放返係蝦身上令到味道更添層次!亦見師傅的心思!
日本大蜆壽司
蜆既size不再話下,由於原先係蜆入面既蜆汁會留起整呢個壽司,入口先試到甜甜地既鰻魚汁,然後蜆味慢慢滲透出來,同其他以豉油同芥末襯托既壽司唔一樣。
雞頸肉配柚子醬
雞頸肉唔會有過多既油脂,烹調方法好簡單咁燒香,再配少少鹽同黑椒就已經好好味,而配埋柚子醬感覺好清新。
宮城縣東松島生蠔
肥美既生蠔十分新鮮,用筷子督佢嘅時候裙邊識得收縮!creamy既生蠔配以酸汁啫喱、辣蘿蔔、蔥,味道的層次十分豐富!
燒左口魚邊壽司
由於魚身經火燒後,只可用四隻字形容:入口即溶!油脂香氣係口腔完全充斥著。
活赤貝壽司
做法同之前既八爪魚壽司有點類近,由於赤貝肌肉神經未死曬,再用力撻塊赤貝,會令到刺身既口感更爽口,建議上碟後要立即享用,以感受其最佳狀態!
。
松葉蟹腳壽司
一件十分花工夫的壽司,先將蟹身的肉拆散,然後再起蟹腳既肉,最後再淋上用昆布熬成蟹湯才大功告成,壽司充滿蟹既鮮甜味!
立魚濃湯
魚湯濃而不腥,原因係師傅先炒製6-7kg既魚頭骨熬製而成,先再拎去熬湯。而咁多既魚頭骨要儲成半個月先儲到,所以師傅佢地並唔係成日有機會去熬呢個湯!呢個濃湯真係可遇不可求!