2022-11-30
去完成個幾禮拜旅行,番黎香港就即刻約班朋友食飯。有個舊同事係印度人,之前同佢食野佢都會帶我去重慶大廈,係平靚正🤭今次佢話帶我去間高級印度餐廳體驗下😂一入到去,都幾多香港人幫襯,我諗有超過一半都唔係印度人。個環境真係好正!👍🏻有小小去左酒店餐廳既感覺,而且服務好好,Manager會周不時出來招呼下!😁食物質素好高,而且份量都好足,性價比高!不過,今次重要係我朋友發板,所以有d菜式我都忘記左叫咩名,希望無寫錯!🤭Delhi golgappa shot呢個我都係第一次見,但朋友話呢個係印度好常見既street food,一見到都唔知點樣食😂朋友就話要倒小小汁入去,再咬一啖!的確係幾特別,用呢個做starters真係超開胃。Onion Bhaji呢個都超級正, 好多洋蔥,個fritters都超級脆,再掂埋個辣辣地嘅醬汁,真係夾到不得了👍🏻Lassooni Palak Panneer呢個係用波菜同芝士製成,口感好爽,波菜味好香濃,再配埋個爽口又唔會好鹹既芝士,真係好正!😁Smoked White Butter ChickenButter Chicken我相信係印度菜必食,呢個係我係食過最正既!極
Delhi golgappa shot
Onion Bhaji
Lassooni Palak Panneer
Smoked White Butter Chicken
Butter Chicken我相信係印度菜必食,呢個係我係食過最正既!極度推介!😍😍個汁係超級creamy, 有種好清新既感覺,個牛油香味都好重!😋而且雞肉質好滑,簡直係不得了!👍🏻👍🏻配埋Naan食簡直係食到停唔到口!😆
Barbecued chicken
呢個烤雞係不得了,雞超滑,而且調味係做得非常好,醬汁有2隻,一隻辣醬一隻甜醬,我朋友就話印度人通常都鍾意辣果隻,但我自己就鍾意甜果隻😂各有喜好,2隻都好夾d雞。
Mango Lassi
黎到有6,7成人都會叫呢杯,係smoothie既感覺,好香芒果味😋
Dessert