2023-02-25 89 瀏覽
今次潮勝位於銅鑼灣鐵板燒, 餐廳裝修設計以居酒屋風格,感覺舒適簡潔, 食鐵板燒除咗食物質素之外,欣賞廚師即場烹調亦係一種視覺享受。前菜以青瓜絲,藜麥,合桃配上酸甜嘅柚子汁,相當開胃!汁煮白鱈魚, 最令人驚喜係師傅會將魚皮煎香成非常脆薄香口, 感覺就好似食薯片一樣,而 白鱈雪魚非常嫩口鮮甜。鐵板燒第一主角就係象拔蚌, 伴上芥末汁襯托 非常鮮美可口, 食完一口又一口!鐵板燒第2主角當然唔少得a5和牛, 油脂分佈非常平均,5成熟入口即溶,油脂感非常豐富, 配上新鮮芥末同炸蒜片一齊食簡直係回味無窮!粒粒分明嘅和牛炒飯, 伴以雞蛋一齊炒 , 份量一啲都唔少!鮮雞湯非常鮮甜,裏面仲有唔少配料,食飽飲一碗熱湯簡直非常滿足。最後甜品一啲都唔野少,我揀咗柚子雪芭同埋豆腐雪糕, 柚雪葩口感非常清爽, 而豆腐雪糕 口感濃郁,伴上燕麥脆脆非常好食,為今次嘅鐵板燒畫上圓滿句號!

前菜以青瓜絲,藜麥,合桃配上酸甜嘅柚子汁,相當開胃!

粒粒分明嘅和牛炒飯, 伴以雞蛋一齊炒 , 份量一啲都唔少!