2022-05-30 303 瀏覽
Amici 係我其中一個最鐘意ge 餐廳,不論環境同食物質素都好高質。知道佢哋出咗張新餐牌,當然要來試試😆樣樣都想食,睇到都流口水🤤 所以我同我老婆各叫一份,前菜我揀咗香煎牛仔柳,主菜就係香燒羊扒。而我老婆就揀咗青芒果蝦他他,主菜就揀咗脆煎甘鯛魚。首先,會有一份餐包俾你醫醫肚😀之後就會上前菜。香煎牛仔柳配瑞士薯餅及黑松露泡沫:一上菜就已經聞到好香嘅黑松露味。牛仔柳好厚身,肉質嫩滑,再配上黑松露,口感一絕。瑞士薯餅,令我好驚喜,好有薯香味之餘,外層好鬆脆,內層一絲絲薯絲保持濕潤。青芒果蝦他他:青芒果蝦他他最主要係將青芒粒同埋生蝦混合,四周再灌上椰青水。青芒口感爽脆,生蝦肉質鮮甜彈牙,再配上好清甜嘅椰青水,感覺好清新。係一道好有泰式風味ge前菜。🥰之後有黑松露湯,暖一暖個肚皮。好香黑松露味😍到上主菜!脆煎甘鯛魚配海鮮南瓜汁:聽店長講做法有啲似”立鱗燒”,先將魚鱗一面,煎香,煎至鱗片香脆,之後再攞去焗,鎖住肉汁,令到魚皮爽脆,但肉質仍然可以保持嫩滑。而魚下面有塊好似蘿蔔糕咁嘅物體,原來係飯餅😲做法亦都好特別,係將risotto加芝士,再攞去煎制而成。外層有飯焦嘅香味,內裏都保持到risott

樣樣都想食,睇到都流口水🤤

首先,會有一份餐包俾你醫醫肚😀

之後就會上前菜。
香煎牛仔柳配瑞士薯餅及黑松露泡沫:

一上菜就已經聞到好香嘅黑松露味。
牛仔柳好厚身,肉質嫩滑,再配上黑松露,口感一絕。

青芒果蝦他他:

之後有黑松露湯,暖一暖個肚皮。好香黑松露味😍

到上主菜!
脆煎甘鯛魚配海鮮南瓜汁:
而魚下面有塊好似蘿蔔糕咁嘅物體,原來係飯餅😲做法亦都好特別,係將risotto加芝士,再攞去煎制而成。外層有飯焦嘅香味,內裏都保持到risotto ge 濕潤口感😍

香燒羊扒配羊T骨伴紅棗泡沫
牛T骨就食得多,羊T骨真係第一次食!
店長同我哋講原來去羶味,除咗平時用開嗰隻薄荷醬之外,其實用啲比較甜身ge醬都一樣可以去到羶味。佢哋就用咗紅棗容,紅棗比較清甜,同時亦都可以去到羊羶味,一個好特別嘅配搭。羊肉本身肉質都好柔嫩

最後當然唔少得有甜品。係焗蘋果杏仁芝士撻配雲呢拿雪糕,為今餐晚畫上完美嘅句號

2022-05-28