2022-10-23
📍「Signature by 5R」- 中環行過香港站見到間主打法式甜品店,有勁多靚靚甜品,包括法式忌廉號角(cream horn)、signature 拿破崙、蛋糕、手工曲奇、朱古力,仲有最新姊妹公司「法家莊」新推出嘅威靈頓系列,一於試試佢😎📷甜品店位於香港站閘外(Exit D/E),裝修走白色簡約風,燈光鮮明,更突顯每款甜品嘅特別之處🤩其中最出名一定係cream horn🍦,一共有9款口味,款款都好吸引😆仲有好出名嘅手工曲奇🍪同手工朱古力🍫,全部都係人手製造,而朱古力產品全部都選用法國Valrhona 朱古力製成,所以朱古力濃度更高😋呢度每款甜品都賣相精緻,岩哂送禮、做散水餅😇🎁今次👧🏻試咗三款cream horn、一款手工曲奇同新推出嘅威靈頓系列,睇下係咪真係咁正😌🍴Cream Horn - Pistachio🍦💰HK$52✨推薦指數:9/10佢哋嘅cream horn 外形有少少似港式忌廉筒,外層係人手包嘅法式酥皮,每日新鮮製造,再唧滿咗開心果味嘅cream,拎起手似拎起甜筒🍦🤣食落外層嘅法式酥皮筒超級酥脆‼️食落香濃嘅牛油香,但又唔會有好油膩嘅感覺,甜度岩岩好😋而佢嘅pista
呢度每款甜品都賣相精緻,岩哂送禮、做散水餅😇🎁
🍴Cream Horn - Pistachio🍦
💰HK$52
✨推薦指數:9/10
食落外層嘅法式酥皮筒超級酥脆‼️食落香濃嘅牛油香,但又唔會有好油膩嘅感覺,甜度岩岩好😋而佢嘅pistachio cream 都做得好出色,坊間愈來愈多開心果味嘅甜品,好多都食唔出開心果味/太假,但係呢度嘅開心果味係好香濃,岩哂開心果控😍
🍴Cream Horn - Earl Grey Chocolate🍦
💰HK$52
✨推薦指數:9/10
呢款有驚艷到👧🏻‼️
佢係選用咗法國Valehona 朱古力,再配以伯爵茶製成🤩
食落朱古力味超濃郁,帶有淡淡嘅伯爵茶香味,甜度比上一款低,味道層次更豐富🤤
法式酥皮筒就依然酥脆😍
🍴Cream Horn - Lychee🍦
💰HK$45
✨推薦指數:8/10
佢哋嘅cream horn 仲有水果口味❗️荔枝口味感覺比較清新,所以今次揀咗呢款🤗荔枝用blend 爛咗同忌廉完美融合,食落口感好滑第,帶有荔枝獨有嘅清甜😋聽講其他水果味會食到果肉添🤩
🍴Hand-made Cookies - Pistachio🍪
💰HK$88
✨推薦指數:8/10
好野梗係要同屋企人開心share 🤗
呢款手造曲奇就最岩拎返屋企食啦😆
佢哋嘅手工曲奇無添加防腐劑,仲要無雞蛋同麩質👍🏻
食落曲奇口感好鬆化,開心果香都幾出,仲有開心果仁添,食完都唔會好滯,好食😋
🍴 威靈頓和牛柳
💰HK$388
✨推薦指數:8.5/10
呢度除咗有甜品之外,仲有姊妹品牌法家莊嘅威靈頓系列,有澳洲和牛柳、伊比利亞豬、法國雞胸,好多款式街外都無見過😙
翻熱方法好簡單,只係需要由冰格拎出嚟,再用焗爐/氣炸鍋焗返熱就得,超方便😆
今次試咗和牛柳,翻熱後外皮金香酥脆,中間飄散住香濃嘅黑松露味,蘑菇泥同黑松露融入口感豐富😋🤤牛肉大約7成熟,口感腍身唔韌多汁,整體好夾🤩估唔到係屋企都可以食到呢個質素嘅威靈頓牛,正呀👍🏻🥳
👧🏻💬有機會仲想試埋其他口味🤤大家有興趣記住快啲去佢嘅門市睇下有咩中意食嘅甜品/威靈頓系列啦🥰😍😋