2023-04-24
近排做野做到個人好頹,仔仔話要帶我食好西安慰我心靈喎🙈特登帶咗我去大角咀餐廳”泰嘟嘟”食泰國菜。.去到門口嗰陣,都見到有啲人龍,講緊係星期一8點,可想而知呢間都幾受歡迎。餐廳地方唔大,但見到佢裝修上嘅用心😍佢將啲卡位裝修成嘟嘟車廂咁,另外仲有一啲泰國嘅裝飾同霓虹燈。令人覺得真係好似去左曼谷街頭咁!.我哋排咗大概15分鐘就有得入去,坐低咗之後,店員都好推介佢哋嘅套餐,因為真係性價比超高👉🏻.二人餐(HK$248)可以叫三樣菜,入面嘅選擇都有好多!當中都有佢哋出名嘅月亮蝦餅揀😋.月亮蝦餅👍🏻必點!第一道上嘅菜就係月亮蝦餅,佢上嚟嗰下真係有哇一聲。除咗因為佢擺盤好靚之外,份量都好足,每一件有成3cm厚,仲有成8大舊咁多!咬落蝦肉十足,好彈牙,入面仲有馬蹄食落唔會好膩🥹真係好好食.豬頸肉啫椰菜煲👍🏻又係必點之一!呢度菜係用馬拉盞炒,佢仲加咗啲辣椒,食落辣辣地好香口。真係食到唔停口🤤配飯一流!.泰式菠蘿海鮮炒飯個人本身唔算特別好鍾意食,不過我仔仔食到讚唔停口!因為碟炒飯真係好足料,入面有青口、蝦、魷魚,仲有大量嘅蜆肉同菠蘿,最正嘅係啖啖飯都有粒蜆肉係到呀😭正.芒果芝士沙冰/火龍果芝士沙冰(HK$
二人餐(HK$248)
月亮蝦餅👍🏻
豬頸肉啫椰菜煲👍🏻
泰式菠蘿海鮮炒飯
芒果芝士沙冰/火龍果芝士沙冰(HK$32一杯,跟套餐半價)👍🏻
呢間餐廳嘅野食咁好食,佢嘅野飲一樣都唔馬虎🫶🏻佢呢兩杯沙冰真係好飲,水果味勁重同埋入邊真係會有果肉係到。佢嘅水果沙冰溝埋芝士奶蓋之後,成杯野飲落好creamy,記得一定要點呢杯試下!
總括而言,呢間餐廳真係性價比極高!我哋兩個人最後食咗$300左右連野飲,碟碟都好食同埋份量勁足。同埋佢哋野食嘅賣相都好靚😍我仲見到隔籬枱嘅豬頸肉係用炭爐上🥹真係好吸引,不過好可惜得2個人食唔落。下次會叫多幾個人去,試多啲唔同嘅菜!