2021-07-14
今晚約左朋友食飯,朋友話想食西餐,剛巧經過呢間餐廳,望落唔錯,跟住就入左去。呢度空間好大,裝修吹工業風,環境乾淨整齊,坐得都幾舒服。餐牌好多嘢揀,我只係揀左杯我鐘意嘅飲品,其他由朋友話事。餐包有兩款,有軟有硬。麵包條好脆,鹹鹹地。另外軟麵包就暖暖地,有咬口,兩款點埋旁邊嘅醬,幾好。餐湯係黑松露牛肝菌蘑菇湯,呢個湯蘑菇味好濃,鹹鹹地,口感剛好,唔太結唔太稀,幾好飲。跟住就係跟餐沙律,沙律菜新鮮爽口,蕃茄,青瓜絲同蘋果絲都係甜甜地,最特別有紅菜頭,夠晒健康。朋友再叫左個巴馬火腿及蜜瓜配火箭菜沙律,蜜瓜又大塊又甜,巴拿馬火腿鹹鹹香香,唔會有嗰陣豬騷味。火箭菜本身苦苦地,配黑醋汁食,估唔到味道咁夾喎。其中一款主菜係初榨純橄欖油蒜香白酒煮紐西蘭海鑽蜆扁意粉,海鑽蜆好大隻,食落好鮮味,質感煙韌。意粉有好香蒜味同埋橄欖油味,爽口滑滑,有好少好少辣。另一款主菜係香草焗原條法國海鱸魚伴水煮新薯及雜菜。鱸魚份量足,入口帶淡淡香草味,上面幾片檸檬味道滲左去魚表面,味道清新。魚肉唔會烤到太乾,都算滑。配埋旁邊白酒忌廉汁,奶油味重得黎幾好食。食埋薯仔同雜菜,真係好飽。飲品朋友就叫左杯菠蘿班蘭葉,佢話班蘭同菠蘿味
呢度空間好大,裝修吹工業風,環境乾淨整齊,坐得都幾舒服。
餐牌好多嘢揀,我只係揀左杯我鐘意嘅飲品,其他由朋友話事。
飲品朋友就叫左杯菠蘿班蘭葉,佢話班蘭同菠蘿味道好香,甜甜地,奶味重,估唔到兩款材料mix埋係咁好飲。我就叫左杯士多啤梨香蕉朱古力,朱古力味同濃,除左milky之外,攪勻d cream飲仲滑,又唔算太甜,good