2023-09-16 240 瀏覽
元朗「鮨文」壽司店相信大家都唔會陌生,一直都好想去,得知尖沙咀開了新分店,對於住港島區嘅我來講,即刻變得十方方便,即刻約朋友一齊去,餐廳環境十分之唔錯今晚我哋選了「OMAKASAE (20品) $1,980」,套餐包括:🥢 白粟米、象拔蚌、銀杏白粟米 口感清爽,多汁無渣象拔蚌 加上柚子啫喱及水雲,令味道變得更開胃銀杏 味道甘甜,口感十分清爽🥢 太刀魚雲吞將新鮮嘅蓮藕打碎並用上雞湯蒸煮,放在太刀魚上,配搭新鮮,味道及口感也相當不錯🥢 煙燻青魚用煙燻方法把青魚烹調,鯖魚做到5成熟,肉質嫩滑,再加上千鳥草啫喱及蘿蔔蓉,口感豐富🥢 天婦羅梭子魚梭子魚天婦羅,炸得出色,外脆內嫩,裏面還包住蘆筍,一次過可品嚐多重口感,正🥢 北海道厚岸蠔北海道厚岸蠔 大大隻,味道鮮甜又Creamy,師傅再加上柚子啫喱,令味道更佳🥢 鰊魚鰊魚 用多款配料撈拌,包括芝麻醬、明河、牙蔥絲及加上少許芝麻,估唔到相當美味🥢 新魷魚壽司新魷魚 原來是魷魚BB,口感嫩滑,師傅在上面加上少量青檸碎🥢 縞蝦壽司縞蝦 入口彈牙爽滑,味道富濃郁鮮甜🥢 鱸魚壽司鱸魚 肉質細嫩,略帶有溫和的甜味🥢 黑鯥魚壽司黑鯥魚 口感滑嫩鮮甜,師傅將魚皮
套餐包括:

🥢 白粟米、象拔蚌、銀杏
白粟米 口感清爽,多汁無渣
象拔蚌 加上柚子啫喱及水雲,令味道變得更開胃
銀杏 味道甘甜,口感十分清爽

🥢 太刀魚雲吞
🥢 煙燻青魚
🥢 天婦羅梭子魚
🥢 北海道厚岸蠔
🥢 鰊魚
🥢 新魷魚壽司
新魷魚 原來是魷魚BB,口感嫩滑,師傅在上面加上少量青檸碎
🥢 縞蝦壽司
縞蝦 入口彈牙爽滑,味道富濃郁鮮甜
🥢 鱸魚壽司
鱸魚 肉質細嫩,略帶有溫和的甜味
🥢 黑鯥魚壽司
黑鯥魚 口感滑嫩鮮甜,師傅將魚皮微微炙燒,釋放更多油脂,令味道更香濃
🥢 石垣貝壽司
石垣貝 十分新鮮,師傅拍打後,令肉質即時收縮,之後即刻放入口品嘗,就能感受其爽口嘅味道
🥢 赤鯥魚壽司
赤鯥魚 油脂含量十分豐富,上面加上少量辣蘿蔔蓉,味道更好
🥢 北寄貝
北寄貝 肉質柔靱嫩滑,又有一定的口感,不錯不錯
🥢 赤身壽司
餐廳選用青森縣大間 石司123.4 kg嘅吞拿魚,並用熟𢦓嘅方法將魚熟成了三天;食落口完全可以感受到 赤身 嘅濃厚的味道及其醬酒香
🥢 大拖羅壽司
大拖羅 則用了熟𢦓嘅方法將魚熟成了二十一天,油脂依然相當豐富,味道更濃
🥢 拖羅蓉壽司
拖羅蓉 加上香蔥及芝麻,味道相當好
🥢 磯之雪珍蝝壽司
磯之雪是有名氣的昆布,配合裏面的珍蠔一起,食落口有滑潺潺黏液嘅口感
🥢 海膽壽司
海膽(白雲丹) 採用北海道津輕海峽產,海膽味道之鮮甜,實在令人再三回味
🥢 鱈場蟹壽司
鱈場蟹 大大件又多肉
🥢 玉子
玉子一層層捲起的,賣相好似卷蛋,第一次食這款的玉子
🥢 乾物湯
熱辣辣嘅 乾物湯,清甜又暖胃
🥢 提子雪葩
用巨峰提子做成的提子雪葩,都是第一次食的,味道相當不錯