2019-08-05
餐廳喺黃埔花園第十一期地下,位置有少少僻,不過其實幾近黃埔地鐵站,加上門面顯眼,都唔難搵嘅。座位嚟講都算寬敞,周圍有啲傳統韓國裝飾品例如韓服公仔、扇、大鼓等等,仲有啲傳統韓服俾食客等位時著住影相。落咗單後冇耐就聽到擊鼓聲,原來係有鮑魚同蝦攞,食客攞住碟有秩序咁排隊去攞,每人一份而且數量充足,排到就一定有,唔怕爭先恐後。鮑魚同蝦都係醬油醃,有特色。韓式自助吧都幾多嘢食,有辣湯韓式魚糕、豆卜、鳴門卷、炒年糕、生果、點品糕點等等。之後店員就拎一座蒸籠出嚟,蒸籠上面有timer顯示蒸煮時間。先食象拔蚌同黑椒鹽肥牛,肥牛好有牛味,仲有邪惡肥膏,油香肉香配黑椒夠惹味。之後就海蝦同日本元貝,日本元貝好大隻,勁鮮甜,鮮甜到最後連蒸出嚟喺殼入面嘅水都飲埋。再嚟就係大大隻龍蝦,龍蝦肉雪白,蒸出嚟原汁原味,肉質鮮美。下一層係龍躉指天翅、大花蛤同沙白。龍躉肉好嫩滑,魚肉味豐富。最後係鮑魚+蔬菜拼盤。鮑魚蒸完都仲係大大隻,咬落超彈牙。蔬菜拼盤份量就少咗啲,但蒸煮真係比其他煮法食起嚟鮮甜好多,正!飲品方面,可以加$12任飲。飲品包括一般汽水果汁外,仲有餐廳自家製凍飲同韓國啤酒。我就揀咗
飲品方面,可以加$12任飲。飲品包括一般汽水果汁外,仲有餐廳自家製凍飲同韓國啤酒。我就揀咗罐芒果味啤酒,冰凍、有汽、易入口得嚟又唔會好甜,幾好飲。