2021-11-13
|Artemis Apollo|是晚慶祝另一半生日,來到灣仔月街的希臘餐廳Artemis Apollo,裝修簡約舒服,坐低後叫了酒,然後便開始諗食乜。叫了一個Tzatziki醬,基本上就是greek yogurt混入蒜、檻欖油、薄荷、檸檬汁,食落酸酸地非常開胃,我哋另外叫咗個pita蘸來吃,Pita即係地中海軟扁的麵包,有人譯作皮塔餅。另一個叫了 Saganaki Platanos($128),用鐵pan將羊奶芝士烤溶並且變得很脆,另外撒上香桃汁,桃的香甜味道配上鹹且濃味的芝士,是十分新奇的味道,出奇地好食。主菜叫了羊架,大約有六件左右,佢係煎得較薄的方式去烤,每件都外層都膽膽地,但醃料有啲鹹,同侍應提過過,佢問完廚房話係正常,可能正正係咁先要配埋中間的Tzatziki一齊食。無錯!又係Tzatziki!早知羊架已經會有呢款醬,就試下其他啦,感覺蝕咗!侍應都無提我哋~不過無計啦~生日怎能少了蛋糕,叫了一件chesse cake,上面撒了些番石榴,一齊食都唔錯,但唔算特別。呢間餐廳係Black sheep集團旗下的,我試過集團其他的餐廳,例如New Punjab Club、Osteria
Tzatziki
Saganaki platanos
呢間餐廳係Black sheep集團旗下的,我試過集團其他的餐廳,例如New Punjab Club、Osteria Marzia,呢間相對無咁出色了。