2021-12-26
聖誕節同老公去咗Shake Shack食晏。Shake Shack係我老公最愛嘅漢堡店,我自己就麻麻。但哩間Shake Shack嘅位置真係一流,室外座位對住維港,雖然景色唔係開揚,但都已經好舒適寫意,加埋藍藍嘅天色同陣陣嘅微風,一個字:爽!我叫咗佢新出嘅炸洋蔥圈蘑菇牛肉漢堡(我唔記得老公叫咗乜)、奶茶味奶昔(好傷心,因為我同老公嘅至愛都係花生醬奶昔,但可惜佢已經停售了)同埋炸薯條。炸洋蔥圈蘑菇牛肉漢堡:炸洋蔥圈份量好少,得幾粒,雖然炸得好香口,但佢唔脆之餘仲淋淋地,有點失望。蘑菇份量亦好少,乾身同味道麻麻。牛肉有好香嘅肉味,但欠肉汁亦比較乾身。反而我鍾意佢包嘅質感同味道,好香好軟身,亦有淡淡嘅甜味。芝士不過不失。醬偏少,所以成個包都比較乾身,我要自己加啲茄汁落去。整體感覺還好,但性價比真係唔高。炸薯條:一直都覺得Shake Shack嘅薯條麻麻,但食漢堡唔加薯條又好啲差咁啲嘢。炸薯條炸得好脆卜卜,但薯仔味真係欠奉,哩個係我唔太鍾意佢哋薯條嘅原因,性價比較低。奶茶味奶昔:奶昔係佢哋做得最出色嘅item,每次飲都令我有感動同Wow!嘅感覺,今次亦唔例外。以往我同老公都係飲開花生醬味,但哩
奶茶味奶昔:奶昔係佢哋做得最出色嘅item,每次飲都令我有感動同Wow!嘅感覺,今次亦唔例外。以往我同老公都係飲開花生醬味,但哩隻味已經成為歷史了(心碎中)。無奈地揀咗佢哋新出無耐嘅奶茶味,貪佢夠特別同地道。一試之下,咦?都唔錯喎!佢哋嘅奶昔果然有水準!奶昔好滑好厚身,奶味好香濃,令人好滿足。佢嘅奶茶比較似英式奶茶,淡淡嘅茶香加淡淡嘅清甜,而唔係港式茶餐廳飲開嗰種。雖然好味,但我哋最愛還是花生醬味⋯