2023-01-20
買完野諗住去旺角火車站,行過見有間新開嘅越南餐廳,入面全店滿座十分旺場,睇睇餐牌,啲野都幾啱食又唔貴,一於試下佢先。小店只有一個樓面同一位廚房,真係忙到不可開交,樓面又要上菜收碗,又要落單收銀,最慘係佢唔係好識聽廣東話,有啲食客走芽菜,有啲又走青,一陣啲飲野又要少甜少冰,見佢聽到一臉茫然,哈哈,所以我地張單落錯左都算啦,比次機會人慢慢學啦。🐂河內生熟牛肉湯河粉自己叫左碗生熟牛河,越南名物嘛,新餐廳就試下佢先。牛河賣相不錯,生牛同熟牛都好食,湯頭鮮味,河粉份量多,無投訴😁🐓會安雞絲撈檬(?)朋友叫嘅雞絲撈檬就變左做湯河😂店員覆單明明都係覆撈檬,唔知去到邊度出錯左呢。Ok啦,天氣咁凍食碗都湯河都係好事黎嘅。雞肉份量多,河粉同樣好大碗,哈哈,朋友話實在太飽食唔晒添呀🤪🥕地道越式炸春卷即叫即炸熱辣辣,春卷外脆內邊餡料飽滿,口感一流,點下魚露食超正👍🐓法式牛油雞翼(?)落單就落牛油雞翼嘅,但食落口覺得似香茅雞翼,香茅味比牛油味更重,而且帶有酸酸的味道,同平時食開的牛油雞翼味道不同,可能呢度先係正宗?抵讚係雞翼用上大size,炸起都好大隻好多肉😋🍋越式青檸冰&🧊椰汁冰叫粉麵跟特飲有優惠,即刻叫返杯
🐂河內生熟牛肉湯河粉
🐓會安雞絲撈檬(?)
🥕地道越式炸春卷
🐓法式牛油雞翼(?)
🍋越式青檸冰&🧊椰汁冰
叫粉麵跟特飲有優惠,即刻叫返杯越式特飲先,青檸冰略微甜左啲,椰汁冰就啱啱好又香滑😅
小店地方唔大,雖然人手得二人,但出餐都幾快有效率,食完快快離座,等小店可以盡早番枱啦😄