2019-02-27 97 瀏覽
A姐話近期香港好似多咗好多越南餐廳,計我話只係因為佢之前只鍾情日韓菜系姐。唔知大家有無覺得每次食到一碗熱辣辣又濃香嘅牛河,其實真係好幸福架!今日我哋去到銅鑼灣耀華街食越南菜小店:喜越,一於試試又啱唔啱口味先啦!食越南河,最重要就梗係個湯啦!湯底充滿香濃嘅牛肉味,最重要係唔會係死實實嘅味精味,而綜合牛河都算足料,有生牛肉、牛丸同牛展。牛丸爽口彈牙,不過因為切咗半,所以無咗爆汁嘅感覺;而牛肉同牛展好軟腍,肉味香濃。當法包遇上咖哩汁,令一向乾身嘅法包索晒咖哩,真係另一享受!越南咖哩唔辣,仲帶有香茅同椰奶嘅香味,雞肉嫩滑,仲有入晒味嘅薯仔,好滿足!芥蘭苗份量唔少,夠新鮮爽脆,而蝦米仔嘅香味,令芥蘭苗嘅香味大大提升。淡淡嘅香茅味,配上蜂蜜真係好滋潤養喉。同一般嘅菠蘿冰唔同,呢度嘅菠蘿打到半碎,所以每啖都飲到菠蘿肉,好香又唔會太甜。

淡淡嘅香茅味,配上蜂蜜真係好滋潤養喉。

2019-02-26