2012-10-06
好朋友上星期係日本返香港, 同佢已經有3個月冇見喇, 所以今晚就約佢食飯, 傾下計.去邊度食好呢? 我地兩個諗咗好耐, 最後決定去又一城食Rice Paper.因為可以行下H&M, 而且我未食過Rice Paper. 哈哈我今日都晏咗放工, 所以就麻煩朋友仔去攞位先.我太約7:00p.m到餐廳, 估唔到係勁多人排緊隊, 等緊位.好彩朋友仔早到ja, 我諗, 下次星期五黎食, 都係book定位或早d到好d喇.餐廳都幾大, 而且環境幾靚ga, 燈光暗暗地, 好有情調.坐定定, 等開餐~蒜蓉炒菠菜好好食呀, 唔油又唔太鹹, 味道岩岩好.我好耐冇食菜喇, 今日終於可以返夠本.香芒紅菜頭米紙卷好Colourful, 賣相好靚.紅色的係紅菜頭, 除了紅菜頭, 還有紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、青瓜絲, 中間黃色的當然係主角"芒果"啦.米紙的口感好似食緊蝦餃皮咁.而整個米紙卷味道好特別, 好複雜, 好難形容.我覺得d味道怪怪地的, 可能我食唔慣紅菜頭, 紅菜頭的味道好濃. 不過, 芒果就好甜.其實可以試下點d醬食, 辣辣地咁ga.辣椒肉碎炒飯點菜的時候, waiter已經同我地講依個飯好辣ga, 因為係由泰國
去邊度食好呢?
我今日都晏咗放工, 所以就麻煩朋友仔去攞位先.
餐廳都幾大, 而且環境幾靚ga, 燈光暗暗地, 好有情調. 坐定定, 等開餐~ 蒜蓉炒菠菜
好好食呀, 唔油又唔太鹹, 味道岩岩好.
我好耐冇食菜喇, 今日終於可以返夠本. 香芒紅菜頭米紙卷
好Colourful, 賣相好靚.
米紙的口感好似食緊蝦餃皮咁.
而整個米紙卷味道好特別, 好複雜, 好難形容.
其實可以試下點d醬食, 辣辣地咁ga. 辣椒肉碎炒飯
點菜的時候, waiter已經同我地講依個飯好辣ga, 因為係由泰國廚師炒的, 問我地洗唔洗少辣.
但我地唔怕, 唔要少辣, 就要試下有幾辣!
不過呢...食第一啖, 我就後悔喇, 因為真係好辣, 但係又好好食. 整體黎講, d食物味道都唔錯, 而且份量大.
我今晚好開心, 好滿足呀.