2022-09-19 1495 瀏覽
平時出去食越南pho都係幾十蚊碗,再貴既點都一百蚊有找,但係今次黎到呢間越南過江龍Xuân Modern Vietnamese,就一反我對越南菜既認知,一碗麵平均都要百五蚊,仲要加一,究竟係有咩咁特別要賣咁貴?🧐食完之後都覺得佢質素係好既,而且用料都高質,不過就真係好貴,試一次就夠了。 1️⃣招牌安格斯牛湯河($158)講真呢個價夠我平時出去食兩碗生牛肉湯河了🙈不過黎到之後都真係同平時食開既有啲分別既。首先儀式感十足,分開左四小碟配料上枱,有芽菜金不換、蒜片、辣椒、同埋最特別既係有油炸鬼🤩油炸鬼勁脆身,浸下湯食都唔錯~  另外湯河既配料都好豐富,有安格斯牛肉、牛尾、仲有牛舌,每樣都有兩件,係我食過既pho入面配料最豐富最多既!湯底係香濃既牛骨味,好鍾意加埋辣椒之後帶辣味既感覺~成個感覺更香👍  覺得成碗湯河係好貴,但係想食得豐富啲既話可以試下,真係好足料食完成個感覺係好滿足的。   2⃣️富國鮮魚湯檬粉($148) 呢個幾特別wor😲第一次食越南菜見到呢款湯粉。湯底係鮮魚湯,味道幾鮮幾香濃,入面仲有兩大件帶皮既原塊魚柳😍仲有啲好似魚餅既野。最特別既係入面竟然仲有片菠蘿,幾甜幾多汁,令到個湯底又
1️⃣招牌安格斯牛湯河($158)
招牌安格斯牛湯河
  2⃣️富國鮮魚湯檬粉($148)

富國鮮魚湯檬粉
呢個幾特別wor😲第一次食越南菜見到呢款湯粉。湯底係鮮魚湯,味道幾鮮幾香濃,入面仲有兩大件帶皮既原塊魚柳😍仲有啲好似魚餅既野。最特別既係入面竟然仲有片菠蘿,幾甜幾多汁,令到個湯底又多一層酸甜清新。另外配料佢仲有一小碟薑蓉。成個配搭好新鮮好特別,而且係好食既,呢個幾推薦大家可以試下。  好味:7/10 環境:8/10 性價比:6.2/10  Xuân Modern Vietnamese 📍地址: 尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2307A號舖 📌有兩間分店,另一間係灣仔   #尖沙咀美食 #食好西 #吃貨人生 #海港城美食 #越南菜 #越南餐廳 #pho #招牌安格斯牛湯河 #海港城 #富國鮮魚湯檬粉 #xuanmodernvietnamese #xuânmodernvietnamese ##xuân #越南過江龍 #xuânsignaturebeefpho #春亭越調 #越南美食 #生牛肉湯河 #hkfoodie #hkig #hkfood #hkeat #hkfoodstagram #hkfoodblog #灣仔美食 #灣仔越南菜 #尖沙咀越南菜 #harbourcity
富國鮮魚湯檬粉