2017-07-06
又同朋友約去尖沙咀搵食lu~我哋兩個都幾鍾意食越南嘢,所以今次嚟到河內大娘越南餐廳試下佢嘅位置係喺尖沙嘴近尖東嘅~尖東站P3出口向尖東果邊行一段路就見到~一入到去就見到好多越南風格嘅擺設 好地道枱上面一早放咗魚露同越南辣椒醬,方便食客食嘢要落大娘小食拼盤 ($148)一去到嘅時候完全唔知揀咩食好,侍應就介紹呢個拼盤,俾我哋咩小食都試得晒入面有蒸粉包、炸春卷、炸雞翼、炸蝦餅。炸春卷-春卷一向都係我喺越南嘢入面最鐘意既一樣,係呢到每人食得一舊真係有啲唔夠喉炸雞翼-好香嘅香茅味,令人忍唔住食埋個皮蒸粉包-入面有啲肉碎、蘿蔔絲、粉絲等等。個皮薄薄地,皮薄餡靚不過食起上嚟有少少leahea,啲料好易跌晒出嚟炸蝦餅-外層好脆,又唔會太厚。好有咬口,唔錯烤豬頸肉青木瓜沙律($78)青瓜、木瓜、紅蘿蔔絲嘅配搭,加上少少豬頸肉提高口感啲瓜好新鮮好爽,而且索曬啲汁,更加入味~馬拉盞炒通心菜 ($78)馬拉盞炒通菜係我另一樣好鍾意嘅越南菜式~呢到都無令我失望~每一條菜咬落去都好爽,而且好索汁,雖然有啲咸,但係好入味,吸晒啲精華香茅烤雞扒撈檬 ($68)頭先上面就食咗好多菜類勒,而家就食下多啲肉食撈檬最鐘意瘋
佢嘅位置係喺尖沙嘴近尖東嘅~
尖東站P3出口向尖東果邊行一段路就見到~
一入到去就見到好多越南風格嘅擺設 好地道
枱上面一早放咗魚露同越南辣椒醬,方便食客食嘢要落
入面有蒸粉包、炸春卷、炸雞翼、炸蝦餅。
炸雞翼-好香嘅香茅味,令人忍唔住食埋個皮
蒸粉包-入面有啲肉碎、蘿蔔絲、粉絲等等。
個皮薄薄地,皮薄餡靚
不過食起上嚟有少少leahea,啲料好易跌晒出嚟
炸蝦餅-外層好脆,又唔會太厚。好有咬口,唔錯
青瓜、木瓜、紅蘿蔔絲嘅配搭,加上少少豬頸肉提高口感
啲瓜好新鮮好爽,而且索曬啲汁,更加入味~
馬拉盞炒通菜係我另一樣好鍾意嘅越南菜式~
呢到都無令我失望~
頭先上面就食咗好多菜類勒,而家就食下多啲肉
食撈檬最鐘意瘋狂落魚露,勁好味
佢嘅香茅雞扒整得啱啱好,雞肉好滑。
而且香茅味好香,啲肉都好入味~
跟住就講下飲品啦~
呢個幾特別!
最底有一粒粒嘅綠豆,上面有啲啫喱,加上椰奶,一路飲一路有嘢咬,幾得意
嚟到越南餐廳點可以唔試下佢嘅越南滴漏咖啡呢?
之前同人去越南餐廳見佢飲得好滋味,搞到我都好想飲,今次終於有機會試下喇
下面個杯本身已經有啲奶,咖啡就喺上面個壺慢慢滴落黎
個杯用一兜熱水裝住,防止咖啡會喺滴既過程中變凍
滴個差唔多15-20分鐘就完喇~
呷一啖,對我黎講有啲苦~
侍應同我地講如果太苦可以加啲熱水,所以就叫佢幫我加少少水,佢仲問加啲煉奶好唔好
加完之後好飲好多,可能我中意甜味多啲啦
呢個咖啡又好飲又好玩,更加係越南地道既飲品添。
中意越南野既大家一定要試呀!
總括黎講,食物幾有地道風味,而且價錢相宜。
餐廳既位置都好方便。大家都去試下啦!!
下面擺返menu: