2022-03-03
之前黎食過小越廚既蟹膏湯檬粉,抵食又好食。最近疫情嚴重左就唔出餐廳食la,去買左佢地既外賣翻屋企食,其他食物一樣質素唔錯,性價比高。特別鍾意佢地既法包,拎到翻屋企都保持到幾好食。1⃣️越式法包($50)法包烘得夠脆,切開兩半方便食用。配料有牛油、肝醬、肉鬆、五花腩片、越式扎肉、蘿蔔絲、青瓜、芫茜。特別鍾意佢地既扎肉,都有好幾片,而且每片都好厚🤩酸酸地既蘿蔔絲同爽脆既青瓜,配上油香五花腩,成個口感同味道都幾豐富。呢個法包性價比好高! 2⃣️泰式蕃茄椰汁雞湯河粉($48)(分湯+$1) 第一次試呢款湯底。湯底整體酸酸地幾開胃,椰汁味唔算好重,但係成個湯底好濃😍配上雞肉幾好食。雞肉有少少肥位,食落都幾滑。不過呢款會比較啱重口味人士食,同埋可能有椰汁既關係,感覺偏油。 3⃣️越式三寶湯檬粉($52)(分湯+$1) 三寶包括香茅豬扒、越式春卷、越式扎肉。扎肉一樣好厚,比起出面其他越南餐廳既起碼厚一至兩倍😳好正。另外其他配料份量都多。湯底飲落幾香同埋唔會油膩。 4⃣️越式咖喱魚卷(午餐+$58)午餐可以以優惠價加配小食。可以加30蚊多一款小食或者加58蚊多兩款小食。首先加左咖喱魚卷同埋魚餅。咖喱魚卷中間咖
2⃣️泰式蕃茄椰汁雞湯河粉($48)(分湯+$1)
3⃣️越式三寶湯檬粉($52)(分湯+$1)
4⃣️越式咖喱魚卷(午餐+$58)午餐可以以優惠價加配小食。可以加30蚊多一款小食或者加58蚊多兩款小食。首先加左咖喱魚卷同埋魚餅。咖喱魚卷中間咖喱味都算出,不過味道比較單調,同埋外皮都幾油🙈
5⃣️泰式魚餅
魚餅食到香料味,不過就偏薄,口感差啲,同埋都有啲油。
6⃣️泰式蝦餅(午餐+$30)
另外再加多左一款小食要蝦餅。蝦餅唔算彈牙,同埋都係唔夠厚,不過呢個價錢有成五件,都幾抵食。