越多人食越開心 美味傳統印度菜 Rang Mahal之前有個印度籍嘅朋友同我推介個位於中環皇后大道中附近嘅一間Rang Mahal 傳統印度餐廳,我話嗰度嘅嘢食好正宗,剛巧早幾日行過,有啲肚餓就同個朋友一齊上黎食印度菜。呢度嘅食物都好齊全我最欣賞嘅係佢餐牌上面會介紹唔同種類印度食品嘅煮法嘅特色,一目了然!坐低首先呢就由認為我哋奉上小食,唔少得嘅當然就係一個脆片啦!配上薄荷醬同埋好辣好惹味嘅辣醬!飲多杯水先!跟住就唔少得點左個薯蓉咖喱角,一客四件,呢個咖喱角非常而且熱辣辣,雖然冇混合雞肉但係呢薯蓉同埋其他香料嘅配搭十分之平衡,香味亦都好出,估唔到無肉嘅咖喱角一樣咁好食!切落去咖喱角裏邊嘅餡料爆出黎咁滯!正!接着呢就叫咗個芝士會菠菜茸,因為我都有唔少客人係你知印度等地,有陣時跟佢哋去食午餐嘅時候,經常會見到菠菜茸同埋握取D兩個主菜!初時見到啲顏色會覺得好似好奇怪,望落去唔算十分討好!但係呢我想講其實食落去係別有一番風味!所以有陣時食物同人一樣都唔可以單單睇表面架!而因為我記得我食過一個菠菜茸,所以今次我哋就叫左芝士會菠菜茸印度嘅芝士呢其實就有少少似香港人食嘅豆腐乾,唔會有好濃嘅芝士味道,反
越多人食越開心 美味傳統印度菜 Rang Mahal
薯蓉咖喱角
芝士會菠菜茸
而因為我記得我食過一個菠菜茸,所以今次我哋就叫左芝士會菠菜茸印度嘅芝士呢其實就有少少似香港人食嘅豆腐乾,唔會有好濃嘅芝士味道,反而呢就係食個質感!比較容易配搭唔同嘅食物!呢個芝士會菠菜茸味道好好,好arm送麵包啊!
而最欣賞嘅就係廚師好細心咁響個餸菜上邊放上咗紅薑絲玫瑰花,混合小小紅薑絲食落去更加惹味,呢個餸最適合就係配蕃紅花飯!
食咗一個素菜,當然要食返一個肉類啦!我哋就叫左雞肉瑪沙拉,呢度嘅吼雞肉好嫩,完全唔會乾!邊緣知道我地唔係好食辣,因為佢見到我哋食個小吃嘅時候大晒救命,特登安排左將呢一個馬莎拉嘅辣到減低,好有心機呀!
雞肉瑪沙拉
上枱嘅時候仲見到廚師用青椒切咗個心形,好靚好可愛,呢個瑪沙拉嘅味道亦都好好,鹹鹹香香,味道唔會過濃!
麵包籃
配埋我哋叫咗嘅麵包籃,一個麵包籃共有四片大嘅烤餅,包括有烤物餅,普通烤餅,奶油烤餅同埋蒜蓉烤餅。
上枱是熱辣辣,而且十分自大,尤其喜歡默烤餅同埋傳統普通烤餅,攞嚟襯個菠菜茸同埋馬拉沙食,好吃啊!
不過好可惜印度菜呢都普遍係會比較飽,因為醬汁比較多而且濃,我哋兩個人叫咗兩個主菜一個小食都食唔晒!所以呢我就認為下一次再上黎食印度菜要叫多幾個人啊!
聽服務生話呢一度每一日嘅晏晝都會有自助印度菜食,有興趣嘅話都可以黎試吓啦!呢排食咗幾餐印度菜,都好吸引,十分有特色,等我再發掘下睇下冇更多正嘅印度野呀!
題外話/補充資料: 我仲想講呢一度長期播住印度潮流音樂,我發現印度嘅女仔真係好靚!
薯蓉咖喱角
芝士會菠菜茸